Oxford Economics: Alegerea lui Trump va provoca SUA pierderi de 1.000 de miliarde de dolari

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:50
4954 citiri
Oxford Economics: Alegerea lui Trump va provoca SUA pierderi de 1.000 de miliarde de dolari
Foto: Facebook/Donald J Trump

Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba ar putea costa economia americana aproximativ 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani, prezic analistii Oxford Economics.

Prognoza acestora este bazata pe implementarea totala a promisiunilor facute in campania electorala de candidatul republican pe teme de fiscalitate, politici economice si migratie, anunta CNN Money.

Somaj urias

In primul rand, ideile promovate de Trump ar putea declansa un soc urias pe piata muncii din SUA, lasand fara slujbe aproximativ 4 milioane de persoane.

Alte pericole sunt reprezentate de diminuarea cresterii economice globale, scaderea consumului in Statele Unite si declansarea unui razboi comercial intre marile economii ale lumii.

"Puse laolalta, aceste politici ar avea un impact negativ semnificativ pentru economia americana", este de parere Jamie Thompson, seful departamentului de analize macroeconomice al Oxford Economics.

Prognoza analistilor britanici coincide, cel putin in privinta numarului de someri care ar urma sa apara in mandatul lui Trump, cu alte predictii facute de economistii Universitatii din Pennsylvania si de economistul Mark Zandi de la agentia de rating Moodys.

Lovitura de bomerang

In opinia lui Thompson, politicile promovate de candidatul republican ar urma sa loveasca direct in angajatii americani pe care Donald Trump pretinde ca vrea sa-i protejeze.

Miliardarul care tinteste pozitia suprema in SUA a afirmat ca intentioneaza sa aplice taxe de pana la 35% pentru marfurile importate din Mexic, precum automobile sau aparate de aer conditionat.

Ironia sortii este ca cel putin jumatate din subansamblele folosite la realizarea acestor bunuri sunt fabricate in Statele Unite, iar o politica de genul celei promovate de Trump nu ar face decat sa provoace pierderi serioase in sectorul manufacturier din SUA.

La fel stau lucrurile si cu fabricile de textile din Carolina de Sud, de unde pleaca spre Mexic materialul din care sunt croiti jeansii vanduti apoi pe piata americana.

Pentru reprezentantii acestor firme, acordul NAFTA existent in prezent intre SUA-Canada si Mexic este crucial pentru existenta lor pe piata.

"Fara NAFTA, am fi in faliment acum", recunoaste Rich Turner, directorul unei astfel de fabrici in care lucreaza 2.700 de angajati.

O suprataxare a marfurilor de import ar reduce automat si consumul pe piata americana, avertizeaza economistii Oxford Economics, care prevad o diminuare cu 4,4% a consumului in urmatorii 4 ani, in cazul in care Trump iese presedinte.

Lucrul acesta este recunoscut si de consilierii economici ai candidatului republican, dar acestia apara politica promovata de Donald Trumpsustinand ca o reducere a impozitelor pentru corporatii, combinata cu suprataxarea marfurilor de import, ar putea convinge multinationalele sa isi reia activitatea de productie in interiorul Statelor Unite.

In schimb, expertii in comert international considera ca o taxare suplimentara a produselor fabricate in Mexic sau China ar genera un exod al corporatiilor catre alte piete cu mana de lucru ieftina, precum Vietnam saau tarile din America Centrala.

Tom Barrack, unul dintre principalii consultanti ai lui Donald Trump, refuza insa sa dea crezare analizei prezentate de Oxford Economics. "Un lucrul il stim cu certitudine: economistii nu nimeresc niciodata prognozele", a replicat Barrack.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#donald trump, #campanie prezidentiala SUA, #economie Statele Unite, #acorduri comerciale SUA , #Afaceri