Trump i-a convins pe sauditi sa investeasca 20 de miliarde de dolari in infrastructura din SUA

Luni, 22 Mai 2017, ora 11:02
5234 citiri
Trump i-a convins pe sauditi sa investeasca 20 de miliarde de dolari in infrastructura din SUA
Foto: npr.org

Oricat de atipica a fost din punct de vedere protocolar vizita presedintelui american Donald Trump la Riad, aceasta s-a soldat cu mai multe avantaje pentru economia SUA.

Pe langa contractele de livrare armament in valoare de 100 de miliarde de dolari negociate de Trump, sauditii au fost convinsi sa investeasca inca 20 de miliarde de dolari in proiectele de infrastructura ale actualei administratii de la Casa Alba, relateaza CNN Money.

Banii urmeaza sa intre in economia americana pe culoarul deschis de fodul de investitii private Blackstone Group, condus de Steve Schwarzman, un om care il consiliaza pe Trump pe diverse teme, incepand de la comert si pana la investitii in infrastructura.

In afara de banii sauditilor, Blackstone mai are nevoie de inca 20 de miliarde de dolari pentru atinge pragul de 100 de miliarde pe care si l-a propus sa il investeasca in infrastructura rutiera si aeroportuara din SUA.

Negocierile cu Arabia Saudita au demarat inca de anul trecut, dar acordul final a fost obtinut abia in urma vizitei lui Trump la Riad, ceea ce reprezinta o victorie de moment pentru presedintele american care este asteptat sa prezinte proiectul de buget pentru 2018 si planurile referitoare a investitiile de 1.000 de miliarde de dolari in infrastructura, conform promisiunilor facute in campania electorala.

Schwarzman nu detine o pozitie oficiala in grupul de consilieri ai lui Trump, dar este personajul care a alcatuit un consiliu de consultanta pentru actualul presedinte american. Din acesta mai fac parte seful JP Morgan Chase, Jamie Dimon, cel al studiourilor Disney, Bob Iger si fostul sef al General Electric Jack Welch.

In 2009, Barack Obama a apelat la un consiliu construit dupa acelasi tipar pentru a identifica solutii de scoatere a economiei americane din criza.

In aprilie, Schwarzman a mentionat ca proiectele de infrastructura se afla pe lista de prioritati a administratiei de la Casa Alba. "Trump este un fost constructor, asa ca intelege in mod clar beneficiile pe care investitiile in infrastructura le-ar avea asupra pietei muncii", a precizat seful Blackstone.

Banii sauditilor vor fi alocati din rezervele Fondului de Investitii Private al regatului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proiecte infrastructura SUA, #investitii Arabia Saudita SUA, #donald trump , #Afaceri