Trump se lauda cu atragerea unei investitii uriase din Japonia. De fapt, banii vin din Arabia Saudita

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:23
6766 citiri
Trump se lauda cu atragerea unei investitii uriase din Japonia. De fapt, banii vin din Arabia Saudita
Foto: Wikimedia

Donald Trump si-a asumat cu surle si trambite meritul de a fi atras in SUA o investitie de 50 de miliarde de dolari facuta de gigantul japonez Soft Bank. In realitate, lucrurile se dovedesc a fi ceva mai complicate.

Daca in prim-plan apare Masayoshi Son, fondatorul miliardar al companiei, grosul banilor din spatele afacerii vine, de fapt, din Arabia Saudita, dupa cum dezvaluie CNN Money.

Fondatorul Soft Bank a recunoscut intr-un interviu acordat The Wall Street Journal ca investitia sa pe piata americana se bazeaza pe un fond de 100 de miliarde de dolari creat de companie in luna octombrie, la Londra, cu bani din Arabia Saudita.

Fondul respectiv, Soft Bank Vision, face parte din strategia pe 20 de ani initiata de guvernul de la Riyadh cu scopul de elimina dependenta economiei saudite de exporturile de petrol.

Chiar daca fondul este condus de reprezentantul Soft Bank, Rajeev Misra, firma japoneza detine doar o parte din afacere, restul banilor provenind din fondurile de rezerva aflate la indemana guvernului saudit.

Pentru urmatorii 5 ani, prin intermediul Soft Bank Vision, sauditii vor investi 45 de miliardede dolari din Fondul Public de Investitii, in vreme ce contributia japonezilor va fi de doar 25de miliarde de dolari.

Fondul Public de Investitii a fost infiintat in 1971 cu scopul de gestiona investitiile realizate de guvernul saudit in companii locale si straine.

A doua figura importanta a dinastiei saudite, printul Mohammed Bin Salman, conduce fondul din luna martie a anului trecut, strategia sa axandu-se in prezent pe diversificarea economiei saudite.

Restul investitorilor reprezinta un adevarat mister, desi, in cadrul unei conferinte sustinute in India saptamana trecuta, Masayoshi Son a admis ca sunt deja oferte numeroase pentru a acoperi suma lipsa de 30de miliarde de dolari.

Sauditii au demonstrat un interes crescut fata de afacerile americane in ultimele luni, in vara investind 3,5 miliarde in Uber.

Cu toate acestea, pe finalul mandatului presedintelui Obama, relatiile dintre regatul din Orientul Mijlociu si SUA au fost destul de tensionate, ca urmare a unor acuzatii de complicitate la atentatele din 11 septembrie 2001, dar si a razboiului initiat de oficialii sauiditi pe piata petrolului.

La inceputul acestui an, oficialii de la Riyadh si-a exprimat ingrijorarea ca investitiile directe facute de Arabia Saudita in SUA ar putea fi blocate in schimbul daunelor cerute de victimele atentatului din 11 septembrie 2001, dar guvernatorul bancii centrale a explicat ca va gasi solutii ca acestea sa beneficieze de imunitate.

#investitii Arabia Saudita, #donald trump, #fonduri investitii, #afacerea Soft Bank , #Afaceri