Trump si legatura cu Rusia: O afacere imobiliara de 100 de milioane de dolari

Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:24
4395 citiri
Trump si legatura cu Rusia: O afacere imobiliara de 100 de milioane de dolari
Foto: Wikimedia

Donald Trump devine iritat ori de cate ori este intrebat despre legaturile sale cu Rusia, magnatul american fiind suspectat ca ar beneficia de sprijinul lui Vladimir Putin in cursa prezidentiala.

O suspiciune alimentata si mai mult de atacul cibernetic asupra serverelor Partidului Democrat orchestrat de o grupare de hackeri rusi.

Desi neaga din rasputeri ca ar avea o legatura cu sistemul de oligarhi creat in jurului lui Putin, Trump se vede nevoit sa recunoasca faptul ca a obtinut venituri consistente dintr-o tranzactie imobiliara derulata cu miliardarul Dimitry Rybolovlev, anunta CNN Money.

Drumurile celor doi s-au intersectat fix pe domeniul Maison de L'Amitie din Palm Beach, Florida, o proprietate pe care Donald Trump a achizitionat-o in 2004, dupa ce fostul proprietar, Abraham Gosman, a fost executat silit de fiscul american in urma declararii falimentului firmei sale.

Trump a profitat de ocazie pentru a achizitiona impresionanta vila de la malul oceanului contra sumei de 41 milioane dolari, ulterior revanzand-o lui Rybolovlev pentru 100 de milioane de dolari.

"Ce am in comun cu Rusia? Singurul episod care ma pune in legatura cu aceasta tara este cel in care am cumparat o casa cu 40 de milioane si am vandut-o unui rus pentru 100 de milioane, incluzand si comisionul agentiei imobiliare", a explicat Trump, dupa ce a fost supus unui tir de intrebari legate de eventuala legatura cu cercul puterii de la Kremlin.

Destul de ciudat este faptul ca Rybolovlev nu a locuit niciodata in casa pe care a achizitionat-o in 2008, in plina criza financiara, la un pret piperat.

Ce-i drept, oligarhul rus are tot interesul de a fi discret in privinta averii sale, fiind implicat intr-un proces de divort care ar putea sa il coste considerabil, presa occidentala catalogand despartirea sotilor Rybolovlev drept "divortul secolului", ca urmare a despagubirilor de 4,5 miliarde cerute in instanta.

Conform planului urbanistic zonal din Palm Beach, proprietatea cumparata de Rybolovlev ar urma sa fie demolata, nestiindu-se insa ce destinatie va avea terenul in viitor.

Din fericire pentru candidatul Partidului Republican, numele lui Rybolovlev nu poate fi legat de liderul de la Kremlin, oligarhul rus nefiind un personaj iubit de actuala putere de la Moscova.

Ca multi alti dizidenti bogati din Rusia, Rybolovlev a petrecut aproape un an in spatele gratiilor, la mijlocul anilor 90, sub acuzatia de a fi comandat asasinarea unui rival in afaceri.

Ulterior a fost declarat nevinovat si eliberat. Firma sa, Uralkali, reprezinta unul dintre marile combinate agro-chimice din Rusia, dar, dupa episodul incarcerarii, miliardarul rus si-a transferat operatiunile in Elvetia.

Pentru Trump, legatura dintre el si miliardarul rus nu este vazuta ca un obstacol in cursa prezidentiala. "A fost cu mult timp in urma. Este posibil sa fi vandut si apartamente unor rusi, ok?", a replicat magnatul.

#afaceri Donald Trump, #legatura Trump Rusia, #oligarhi rusi, #alegeri prezidentiale SUA , #Afaceri