Anul riscurilor extreme. Iata care sunt cele mai mari pericole din 2017

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 10:00
5508 citiri
Anul riscurilor extreme. Iata care sunt cele mai mari pericole din 2017
Foto: Kremlin

Anul 2016 a fost unul dureros pentru multi investitori, dar noul an se anunta si mai periculos din punct de vedere al riscurilor extreme de pe plan politic si economic.

Cresterea economica anemica, inegalitatea sociala, schimbarile climatice, furtul de date, politicile anti-sistem si fenomenul migratiei fortate, dar si imprevizibilul Donald Trump raman printre cele mai grave amenintari ale anului, sustin analistii Forumului Economic Mondial, Eurasia Group si Control Risks, citati de CNN Money.

SUA, taramul tuturor posibilitatilor

Statele Unite pare sa fi redevenit tara tuturor posibilitatilor, dupa ce Donald Trump a fost ales presedinte in urma votului din toamna anului trecut.

Ideile principale pe care Trump si-a construit retorica de campanie au marsat pe critici la adresa aliatilor NATO, care nu ar aloca fonduri suficiente pentru sustinerea colosului politico-militar din zona euro-atlantica, contestarea nevoii SUA de a se implica in conflicte din alte regiuni si desfiintarea acordurilor de liber schimb cu alte piete.

Pentru Ian Bremmer, presedinte al Eurasia Group, politica lui Trump se apropie periculos de mult de respingerea conceptului de "exceptionalism american", prin care Washingtonul s-a implicat activ in raspandirea valorilor democratice, a ideii de stat de drept si a drepturilor civile in lumea intreaga.

Bremmer il descrie pe Trump ca pe un oportunist de moment, gata sa abandoneze orice plan cu bataie pe termen lung.

"Daca nu este ceva care sa reprezinte un imediat avantaj evident pentru SUA, atunci SUA nu ar trebui sa se implice. Faptul ca tara care a incercat sa dicteze ordinea globala inca de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial pare gata sa treaca in rezerva reprezinta un risc semnificativ pentru lumea de astazi", apreciaza seful Eurasia Group.

Alegatori nervosi

In spatele ascensiunii lui Trump in pozitia de lider global sta insa o situatie si mai delicata, cea a populatiei exasperate de accentuarea inegalitatii sociale.

Cu o prapastie tot mai evidenta aparuta in ultimii 30 de ani intre clasa bogata si patura de jos a societatii din state precum SUA sau Marea Britanie, fenomene politice de genul Brexit sau Trump sunt perfect justificate, cred analistii Forumului Economic Mondial.

De altfel, 2017 este anul in care Olanda, Germania si Franta vor trece si ele prin hopul alegerilor marcate de o ascensiune a formatiunilor populiste, iar un eventual castig semnificativ al acestor ar accentua si mai mult dezechilibrul politic din UE.

Problema chineza

China a inceput sa fie un motiv de ingrijorare pentru analisti inca din 2015, din momentul in care motoarele giganticei economiei asiatice au dat semne ca reduc turatia.

In acest moment insa, nu o eventuala descrestere economica a Chinei tinde sa ii sperie pe observatori, ci o relatie tot mai tensionata cu SUA, pe fondul declaratiilor lui Donald Trump, care a amenintat Beijingul cu suprataxarea marfurilor exportate in Statele Unite si a ridicat inclusiv problema suveranitatii Taiwanului, un subiect tabu in ultimele decenii pentru liderii americani.

"Liderii din Beijing au mai multa experienta politica decat Donald Trump, dar nu au un precedent al reactiilor oficiale care ar trebui adoptate in cazul in care interesele Chinei din anumite arii sensibile ar fi contestate", sustin Andrew Gilholm si Michael Moran, consultanti la Control Risks.

Culoarul lui Putin

Pe de alta parte, retragerea Statelor Unite din postura de supraveghetor al securitatii la nivel global ar putea da mana libera liderului de la Kremlin sa isi manifeste din plin ambitiile de restaurare a zonei de influenta extinsa a Moscovei in regiunea euroasiatica.

Nici macar acuzatiile privind implicarea lui Vladimir Putin si a serviciilor secrete din Rusia in derularea procesului electoral din SUA nu il vor face pe "tarul de la Kremlin" sa faca vreun pas inapoi pe acest culoar liber, crede Ian Bremmer.

"Va umbla si la voturile din Franta si din alte tari europene, iar Occidentul nici nu se va obosi sa raspunda in mod serios la aceasta amenintare: Trump nu este interesat, iar liderii din UE sunt prea obositi si slabiti", considera presedintele Eurasia Group.

#riscuri extreme 2017, #economie mondiala, #crize 2017, #politica Donald Trump, #vladimir putin , #Cariera