Dilema zilei, dupa alegerea lui Trump: Oare ne mai putem baza pe SUA sa ne apere de Rusia?

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 15:44
8756 citiri
Dilema zilei, dupa alegerea lui Trump: Oare ne mai putem baza pe SUA sa ne apere de Rusia?
Foto: Wikimedia

Pentru statele din nordul Europei si fostele tari sovietice din regiunea baltica, amenintarea reprezenata de Rusia este una reala, iar acesteia i se adauga si alegerea imprevizibilului Donald Trump ca viitor presedinte al SUA.

Niciun oficial din regiunea baltica nu s-a grabit sa-l caute pe proaspatul ales, dar toti incearca sa stabileasca o intrevedere cu al doilea om in stat, vicepresedintele Mike Pence, pentru a afla detalii despre politica de securitate pe care administratia Trump ar urma sa o promoveze, informeaza Defense News.

Politica noua sau deloc?

Intr-una din declaratiile sale de campanie, Donald Trump spunea ca NATO este "depasita", dar pentru statele din nordul Europei si din zona Marii Baltice prezenta Aliantei este vitala in contextual geopolitic actual.

"Cel mai important lucru este ca politica de securitate sa continue ca si pana acum", a explicat Juha Sipila, premierul Finlandei.

Vecinii din Suedia au de gand sa-i solicite noului presedinte sa fie mai explicit in ceea ce priveste remarcile referitoare la NATO, aliati si tarile partenere ale Aliantei.

Trump a lasat sa se inteleaga ca un atac al Rusiei asupra celor trei tari ex-sovietice Estonia, Letonia si Lituania s-ar putea sa nu fie insotit neaparat de o replica militara din partea Occidentului, totul depinzand si de masura in care cele trei tari si-au indeplinit angajamentele fata de Alianta si de Statele Unite.

"Asta ar putea sugera ca noua administratie nu are inca o politica in ceea ce priveste asistenta militara pentru tarile baltice, spre exemplu, daca Rusia ar ataca Estonia", spune Ebba Busch Thor, liderul Partidului Crestin Democrat din Suedia.

Premierul tarii, Stefan Lofven, a recunoscut ca membrii cabinetului sau luasera in calcul si varianta in care Trump ajunge in Biroul Oval, dar aceasta nu ofera si raspunsul la intrebarea: "Cum se va intelege noua administratie americana cu Kremlinul?"

Apel de la norvegieni

"Cred ca Trump va incerca sa se apropie de Rusia, dar va cere aliatilor europeni sa creasca cheltuielile de aparare pana la 2% din PIB", crede Soren Espersen, un purtator de cuvant al conservatorilor din Danemarca.

De altfel mai toate tarile din nordul Europei stau in acest moment in expectativa, pentru a vedea care vor fi miscarile lui Donald Trump in relatia cu Rusia si cu Vladimir Putin.

Norvegienii, spre exemplu, au intreg planul de Aparare constituit pe asigurarea sprijinului militar american in caz de amenintare la adresa suveranitatii Norvegiei.

In acest context, o posibila retragere a celor 330 de puscasi marini americani, care ar trebui sa ajunga aici in ianuarie 2017, ar lasa brese mari in strategia defensiva a guvernului de la Oslo.

"Trebuie sa mentinem relatii stranse de cooperarea pe teme de securitate. Securitatea colectiva este importanta", a explicat ministrul norvegian de Externe, Borge Brende.

#tensiuni Marea Baltica, #tensiuni Rusia NATO, #donald trump, #politica securitate SUA, #alegeri prezidentiale SUA , #Cariera