Donald Trump, gura de oxigen de care avea nevoie Vladimir Putin

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 16:32
5202 citiri
Donald Trump, gura de oxigen de care avea nevoie Vladimir Putin
Foto: Kremlin

Pentru multe piete emergente victoria lui Donald Trump in cursa prezidentiala din SUA si aprecierea dolarului au marcat o perioada de turbulente economice, dar Rusia este de asteptat sa profite de pe urma acestor evenimente.

Opinia este impartasita de analistii mai multor banci internationale, citati de CNBC, notele trimise de acestia catre investitori manifestand optimism fata de evolutia economica viitoare a Rusiei.

Salvare de ultim moment

Dupa prima convorbire telefonica intre cei doi presedinti, analistii Deutsche Bank considera ca Rusia va fi marele beneficiar al schimbarii ce se va petrece in administratia americana.

"Presedintele american poate suspenda sanctiunile economice printr-o decizie a Consiliului National de Securitate. Credem ca se intrevad oportunitati bune pentru tranzactiile in ruble si contractarea de credite de pe pietele financiare internationale.

Obligatiunile rusesti sunt mai avantajoase decat cele emise de Turcia sau Africa de Sud, prin prima unei vulnerabilitati mai reduse la nivel macroeconomic, a preturilor mari de pe piata imobiliara si a trendului dezinflationist din ultima perioada", anunta analistii bancii germane.

Vladimir Putin a explicat in weekend ca Donald Trump i-a declarat ca vrea sa stranga legaturile cu Rusia, adaugand apoi ca nu s-ar jena nici sa-l primeasca pe Barack Obama intr-o vizita oficiala.

"Cred ca alegerea lui Donald Trump ca presedinte este o gura de oxigen pentru Putin", sustine Alastair Winter, economist-sef la Daniel Stewart, luand in calcul o posibila suspendare a sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa criza din Ucraina.

"Stim ca italienii doresc suspendarea sanctiunilor, la fel ca si unele forte politice din Germania. Bineinteles, Angela Merkel si crestin-democratii vor insista pentru mentinerea acestora, dar ar putea deveni un impediment in alegeri daca SUA decid sa renunte la sanctiuni", a explicat acesta.

Alte doua castiguri importante ar fi asigurate de temerile impartasite de neoconservatorii din tabara lui Trump fata de Rusia, care ar ajuta Moscova sa isi extinda sfera de influenta in estul Europei, zona Balticii, ba chiar si in vestul continentului la costuri mai reduse, dar si de prestigiul international dat de redobandirea statutului de mare putere militara.

Cu toate acestea, previziunile privind suspendarea sanctiunilor economice sunt departe de a fi o certitudine, fapt ce explica si oscilatiile pietelor in ceea ce priveste activele rusesti tranzactionate in ultima perioada.

Rubla se intareste

Pentru moment, rubla pare sa-si revina si ea, dar nu neaparat din cauza factorului Trump, ci mai degraba multumita aprecierii pretului petrolului inaintea intrunirii OPEC de la sfarsitul acestei luni.

Tema discutiilor dintre marii producatori de petrol din lume ramane stabilirea unei limite in productia de "aur negru", propunere cu care Vladimir Putin se arata solidar, anuntand o masura similara si in Rusia.

"Rubla se va intari in cursul acestei saptamani, pe fondul intrarilor de valuta in tara, dar si ca urmare a intalnirii OPEC din 30 noiembrie. Nu vor fi miscari semnificative, cursul urmand sa evolueze intre 63,62-65,28 de ruble per dolar", prognozeaza Per Hammarlund, strateg sef pentru piete emergente la SEB.

De la inceputul anului, rubla a recuperat 12% in fata dolarului american, in prezent cursul fiind de 64 de ruble pentru un dolar. Insa, fata de cursul inregistrat inaintea declansarii crizei din Ucraina, rubla a scazut cu 36% in fata monedei americane.

#economie rusia, #sanctiuni economice Rusia, #relatiii SUA Rusia, #donald trump, #vladimir putin , #Cariera