Erdogan calca pe urmele lui Trump si refuza ratificarea acordului de la Paris

Luni, 10 Iulie 2017, ora 07:37
4083 citiri
Erdogan calca pe urmele lui Trump si refuza ratificarea acordului de la Paris
Foto: Kremlin

Doar 18 tari din grupul G20 raman dedicate luptei impotriva incalzirii globale, presedintele Turciei, Recep Erdogan, schimband brusc directia in acest sens si anuntand ca nu va ratifica acordul, dupa cum promisese initial in cadrul discutiilor summit-ului G20 de la Hamburg.

"Dupa pasul facut de America, pozitia adoptata de noi este sa nu inaintam acest act spre aprobare in Parlament", a explicat Erdogan, citat de Hurriyet Daily News.

Erdogan sustine ca si alte state din cele 18, care au ramas angajate promisiunii asumate in cadrul summitului de la Hamburg, manifesta indoieli in privinta asumarii acestui act.

Erdogan le-a spus Angelei Merkel si presedintelui francez Emmanuel Macron ca nu va inainta actul in Parlament cata vreme promisiunile facute Turciei nu sunt respectate.

Oficialul turc s-a plans de faptul ca fostul presedinte francez Francois Hollande i-a promis ca ratingul de tara al Turciei va trece de la economie industralizata la economie in curs de dezvoltare, lucru care i-ar fi permis guvernului de la Ankara sa primeasca bani pentru respectarea conditiilor din acord si nu sa plateasca pentru punerea in parctica a acestora.

Tot Erdogan a afirmat ca si alte tari s-au trezit in aceeasi pozitie si incep sa se gandeasca serios la denuntarea acestui acord.

In acest mod, Turcia semnalizeaza o apropiere de politica protectionista lansata de administratia Trump, lucru vazut de analisti drept o adevarat ruptura in unitatea tarilor din G20, comparativ cu situatia de acum 8 ani, cand criza economica globala facea ravagii.

"Comparativ cu dinamica summitului G20 din 2009, de la Londra, putem vorbi de un pas facut inapoi. Semnalul clar de combatere a crizei prin reducerea protectionismului dat atunci a ajuns la nivel unui mesaj confuz", apreciaza Thomas Bernes, reprezentantul think tank-ului Center for International Governance Innovation.

Acesta a definit rezultatul actualelor discutii G20 pe tema acordului climatic drept o "mascarada".

#politici protectioniste, #summit g20, #donald trump, #Recep Erdogan, #acord climatic Paris , #Cariera