Juncker ii da replica lui Trump: Gata cu sustinerea Brexit sau vom sustine si noi independenta Texasului!

Vineri, 31 Martie 2017, ora 09:49
2402 citiri
Juncker ii da replica lui Trump: Gata cu sustinerea Brexit sau vom sustine si noi independenta Texasului!
Foto: Flickr/European Parliament

Presedintele Comisiei Europene pare satul de interferenta Washingtonului in problema divortului Marii Britanii de UE si transmite un avertisment liderului de la Casa Alba.

Mesajul lui Jean-Claude Juncker pentru Donald Trump a fost simplu si concis: "Noul presedinte american pare incantat sa vada Marea Britanie parasind Uniunea. Daca va continua, ma voi implica si eu in a sustine independenta statelor Ohio sau Texas", a punctat Juncker, prezent in Malta cu prilejul congresului Partidului Popular European, informeaza Daily Sabah.

Donald Trump a marsat pe subiectul Brexit inca din prima parte a campaniei sale electorale, cand referendumul din Marea Britanie nici nu fusese organizat.

Ulterior, noul lider de la Casa Alba s-a afisat alaturi de politicieni pro-Brexit precum Nigel Farage si Boris Johnson, iar comentariile sale pe tema fisurii create in UE au fost intotdeauna apreciative la adresa britanicilor, starnind ingrijorare in randul liderilor europeni.

Avertismentul lui Juncker este departe de a fi o gluma, statul Texas fiind in cautarea independentei fata de SUA de mai bine de 5 ani, sudistii depunand la Casa Alba mai multe petitii pentru demararea procesului de secesiune.

De altfel, calculele texanilor arata ca o desprindere de SUA i-ar propulsa direct in randul primelor 15 natiuni din lume, din punct de vedere al PIB-ului.

In acelasi timp, Texas nu este singurul stat american care doreste sa se desprinda de SUA, Ohio si California avand aceeasi planuri. Mai mult, californienii strang semnaturi pentru organizarea unui referendum statal in 2018 prin care sa decida daca vor sau nu sa ramana in sistemul federal.

Pana atunci insa, liderii UE au de rezolvat problema spinoasa a despartirii de Marea Britanie, iar optiunile sunt limitate. "Brexit nu reprezinta sfarsitul lumii, iar noi trebuie sa facem din acesta inceputul a ceva ce va fi mult mai puternic si mai bun", a afirmat presedintele CE in fata delegatilor PPE.

Chestiunea negocierilor pe care fiecare stat european le va purta cu reprezentantii Regatului Unit i-a facut pe liderii UE sa ia cateva masuri pentru adoptarea unor puncte de vedere comune in cele mai importante chestiuni care urmeaza a fi transate in urmatorii doi ani.

Astfel, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a recurs la intocmirea unui set de reguli care au fost treansmise guvernelor din cele 27 de tari membre, pentru a stabili tonul discutiilor care urmeaza sa fie purtate cu Londra, informeaza BBC.

Regulile lui Tusk structureaza calendarul perioadei de negocieri, primele luni fiind dedicate termenilor generali in care se va derula divortul UK-UE, urmatoarea perioada fiind alocata discutiilor pe tema relatiilor comerciale ce vor exista in viitor intre cele doua piete, iar la final britanicii vor trebui sa raspunda unei intrebari spinoase privind integrarea lor viitoare intr-un proiect al unei Uniuni Europene reformata din temelii.

Intre aceste etape, Londra si Bruxellesul vor trebui sa se puna de acord si asupra valorii sumei pe care Marea Britaniei trebuie sa o returneze la bugetul UE, ca urmare a unor angajamente finaciare semnate in trecut.

Pana acum estimarile arata ca factura de divort va impovara bugetul Regatului Unit cu aproximativ 60 de miliarde euro, dar exista destule voci din randul politicienilor britanici care contesta aceasta valoare.

In acest context, nemultumirea liderilor europeni fata de interferentele unor factori politici externi, asa cum este presedinte Trump, in problemele interne ale UE pare justificata, inflamarea orgoliilor unei parti sau a alteia putand avea ca rezultat destramarea intregului proiect comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #donald trump, #Jean Claude Junker, #negocieri Mrea Britanie UE , #Cariera