Presedintele Chinei i-a dat un sfat lui Trump: Singura optiune va fi sa colaboram!

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 18:40
9045 citiri
Presedintele Chinei i-a dat un sfat lui Trump: Singura optiune va fi sa colaboram!
Foto: Wikimedia

Prima convorbire telefonica dintre liderul Chinei, Xi Jinping, si presedintele ales al americanilor, Donald Trump, lasa de inteles ca relatia dintre cele doua mari economii ale lumii ar putea cunoaste o usoara detensionare.

Presedintele chinez i-a atras atentia proaspatului ales din SUA ca "singura optiune" pentru cele doua tari ramane cooperarea, in vreme ce Trump i-a promis acestuia ca Statele Unite vor avea cu China "una dintre cele mai stranse legaturi", arata Bloomberg.

Conform televiziunii de stat din China, Xi i-a sugerat omologului sau american ca vor trebui sa conlucreze si sa depuna eforturi comune pentru a sustine cresterea economica la nivel global.

"Acest moment reprezinta o oportunitate si avem un potential masiv rezultat din cooperarea americano-chineza, asa ca ambele parti vor trebui sa intareasca coordonarea acestei relatii", a explicat presedintele Chinei.

Pentru Trump, conversatia cu seful de stat de la Beijing a aratat "un semn clar de respect reciproc", au mentionat surse din apropierea noului presedinte al SUA.

Cu toate acestea, in timpul campaniei electorale, Donald Trump nu a ezitat sa ameninte cu suprataxarea importurilor din China cu pana la 45%, considerand ca invazia de marfuri chinezesti de pe piata americana este un factor destabilizator pentru economia tarii.

Chiar si asa, o parte din oamenii de afaceri si analistii economici din China cred ca venirea lui Trump la putere ofera o sansa in plus dezvoltarii legaturilor economice dintre cele doua tari.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat, de asemenea, ca Bejingul este gata sa promoveze relatiile viitoare cu SUA din perspectiva alegerii ca presedinte a candidatului Partidului Republican.

Oficialul chinez a mentionat si faptul ca, in perioada de dinaintea alegerilor, au fost mentinute legaturi atat cu tabara republicana, cat si cu Partidul Democrat din Statele Unite.

#relatie SUA China, #donald trump, #economie globala, #comert global , #Cariera