Propaganda sau realitate? Beijingul sustine ca nu va suferi in cazul unui razboi economic declansat de Trump

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:38
4620 citiri
Propaganda sau realitate? Beijingul sustine ca nu va suferi in cazul unui razboi economic declansat de Trump
Foto: Pixabay

Cu doar doua saptamani inainte de instalarea in functie a noului presedinte american, presa de stat de la Beijing anunta ca un eventual razboi economic declansat de Washington nu va reprezenta o piedica pentru economia chineza.

Inca din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anuntat ca importurile masive de marfuri din China reprezinta o povara de care economia americana trebuie sa se debaraseze, promitand impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru marfurile chinezesti, informeaza IB Times.

Conform presei de stat din China, care citeaza mai multi oficiali din administratia de la Beijing, schimbarea modelului economic din tara, de la export la incurajarea consumului domestic ar urma sa atenueze socul masurilor protectioniste de pe piata americana.

In ultmii ani, cele doua tari au ajuns sa rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind si de vulnerabilitatea pietei americane in fata crizei economice din 2008, dar si de interesul marilor corporatii din SUA de a accesa piata asiatica si de a beneficia de forta de munca mai ieftina din China.

Din 2015 insa, consumul domestic din China a ajuns sa reprezinte doua treimi din PIB-ul tarii, fapt ce ar face intr-adevar inutila orice masura protectionista luata de viitoarea administratie republicana de la Washington, desi efectele asupra comertului global ar urma sa fie resimtite de catre terti.

"China si-a redus dependenta de exporturi si s-a concentrat pe incurajarea pietei interne, inca din momentul in care cererea la nivel global a dat semne ca nu mai creste ca inainte", a explicat Zhang Yansheng, economist sef al unui think tank guvernamental de la Beijing.

SUA este cel mai mare partener comercial al Chinei, cu o valoare totala a schimburilor de 544 miliarde dolari, din care 386 miliarde reprezinta exporturile de marfuri chinezesti pe piata americana.

Hong Kong vine pe locul secund, cu 360 miliarde dolari in schimburi comerciale cu China, 347 miliarde USD reprezentand valoarea marfurilor exportate de pe continent pe micuta insula.

Japonia, Coreeea de Sud, Germania, Australia, Malaezia, Rusia, Brazilia si Marea Britanie reprezinta ceilalti parteneri comerciali ai Chinei din Top 10, doar coreeni, nemtii, australienii, malaezienii si brazilienii beneficiind de pe urma acestei relatii, din punct de vedere al balantei schimburilor comerciale.

#schimburi comerciale CHina SUA, #razboi comercial China SUA, #protectionism SUA, #donald trump , #Cariera