Putin este gata sa negocieze un tratat de pace cu Japonia, dar cu pistolul pe masa

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:45
9518 citiri
Putin este gata sa negocieze un tratat de pace cu Japonia, dar cu pistolul pe masa
Foto: Wikimedia

Cu doar cateva saptamani inaintea unei vizite oficiale in Japonia, de la care intreaga lume astepta semnarea unui acord de pace intre cele doua tari, Vladimir Putin a decis sa instaleze baterii de rachete antinavale in arhipelagul Kurilelor, o zona disputata intre Moscova si Tokyo.

Japonezii au promis ca vor veni cu un raspuns pe masura, chiar daca rusii au mentionat ca stationarea rachetelor balistice intercontinentale in zona face parte dintr-un program de antrenament al fortelor armate, informeaza IB Times.

Disputa in legatura cu insulele Kurile dateaza de mai bine de 70 de ani, nici pana la aceasta ora neexistand un tratat de pace intre Tokyo si Moscova, dupa finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pentru japonezi, instalarea bateriilor de rachete rusesti Bal si Bastion in insulele pe care Moscova le-a ocupat la sfarsitul razboiului reprezinta o provocare care nu poate ramane fara raspuns.

"Aceasta situatie are o semnificatie foarte serioasa. Vom lua masurile necesare, dupa ce vom analiza problema in detaliu", a explicat Fumio Kishida, ministrul de Externe al Japoniei.

Cu toate acestea, Kishida spera ca vizita oficiala programata de Vladimir Putin in Japonia, pentru luna viitoare, sa relanseze discutiile privind incheierea pacii intre cele doua tari.

Punctul de vedere este impartasit si de premierul Shinzo Abe, care a calificat lipsa unui tratat de pace intre Moscova si Tokyo drept o anomalie.

Amplasarea rachetelor pe insulele disputate de Rusia si Japonia reprezinta un element pe care oficialii de la Tokyo se pare ca nu l-au prevazut. Chiar daca se va aseza intr-adevar la discutii, este ca si cum Putin si-ar tine pistolul pe masa, comenteaza analistii japonezi.

De la Moscova, vestile nu sunt nici ele prea incurajatoare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, anuntand ca Moscova are tot dreptul sa instaleze rachete in arhipelagul Kurilelor.

Rachetele Bastion si Bal au o raza de actiune de 280 de kilometri, iar unele arme de acest tip se intalnesc si in Crimeea, peninsula anexata de Rusia in 2014 de la Ucraina.

#relatii Rusia Japonia, #aliati SUA, #donald trump, #relatii SUA Rusia, #insuilele Kurile , #Cariera