Raspunde UE cu aceeasi moneda? Posibile taxe antiBrexit si antiTrump

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 15:02
5078 citiri
Raspunde UE cu aceeasi moneda? Posibile taxe antiBrexit si antiTrump
Foto: Wikimedia

Ultimul an a fost presarat cu adevarate socuri incasate de liderii politici din UE. De la votul britanicilor de iesire din Uniune si pana la alegerea unui imprevizibil presedinte in Statele Unite, toate au parut sa mearga pe dos.

Dar, politicienii europeni nu stau nici ei cu mana in san, iar "razbunarea" lor pentru cele doua evenimente politice majore ale anului 2016 este pe cale sa fie pusa in practica cu ajutorul unor taxe speciale, informeaza Quartz.

Razboi pe clima

Unul dintre punctele contrversate ale campaniei lui Donald Trump a fost cel legat de politica de mediu si accelerarea fenomenului de incalzire globala, despre care presedintele ales din SUA sustine ca nu are ar avea nimic de-a face cu poluarea industriala.

O astfel de atitudine risca sa dinamiteze intreaga politica de mediu intretinuta in ultimii ani de administratia Obama, dar si acordul global pentru reducerea emisiilor de carbon convenit anul trecut intre statele participante la summitul ONU de la Paris.

"A fost nesabuit sa implementam acordul de la Paris inaintea alegerilor", a comentat o sursa din echipa lui Donald Trump, semn ca noul presedinte are de gand sa mearga pana la capat cu amenintarea de a retrage SUA din randul statelor semnatare ale acestui document.

O replica imediata a venit din partea ex-presedintelui francez Nicholas Sarkozy, candidat pentru inca un mandat in fruntea statului francez. "Voi cere ca Europa sa aplice o taxa de poluare de 1-3 procente pentru produsele importate din Statele Unite, daca Washingtonul renunta la standardele de mediu pe care noi le impunem companiilor noastre", a amenintat acesta.

Insa, dincolo de un razboi dus in plan economic, Trump ar avea de infruntat o adevarata furtuna diplomatica globala, daca decide sa retraga SUA din randul semnatarilor acordului de mediu discutat anul trecut la Paris.

"Vor fi consecinte diplomatice", a explicat si Todd Stern, un consilier pe probleme de Mediu al presedintelui Obama.

Vize pe bani

Nici britanicii nu vor scapa prea usor dupa decizia antiunionista din cadrul referendumului din 23 iunie.

Celelate tari europene discuta zilele acestea impunerea unor taxe de vizita pentru calatorii din afara spatiului comunitar, motivatia oficiala fiind ingreunarea accesului teroristilor pe continent, anunta The Guardian.

Astfel, turistii britanici care vor intra in UE dupa iesirea Regatului Unit din blocul comunitar ar putea plati o taxa de 10 lire sterline pentru a primi viza de intrare in spatiul Schengen.

Culmea, masura este sustinuta chiar si de actualul comisar european pentru Securitate, britanicul sir Julian King.

"Ne va permite sa aflam mai multe despre cei care vor sa intre in Europa si va arata daca se ridica problema unui val migrationist sau alte chestiuni de securitate.

In unele cazuri, vom fi capabili sa intervenim inainte ca acestia sa intre pe teritoriul european", a explicat comisarul european pentru Securitate.

Alte masuri contra-teroriste pe care CE vrea sa le propuna statelor membre include inclusiv declararea drept infractiune a calatoriilor efectuate de cetateni europeni in Siria si Irak, ca si filtrarea mai drastica a mesajelor extremiste din mediul online.

#taxe UE, #taxe vamale, #importuri SUA, #donald trump, #brexit, #taxa vize calatorie UE , #Cariera