Trump sta cu ochii pe Marea Baltica. Exercitiile ruso-chineze l-au pus pe ganduri

Marti, 29 August 2017, ora 11:38
5333 citiri
Trump sta cu ochii pe Marea Baltica. Exercitiile ruso-chineze l-au pus pe ganduri
Foto: Wikimedia

Presedintele american Donald Trump a tinut sa transmita inca o data asigurari catre partenerii NATO din regiuna baltica privind sprijinul Statelor Unite in fata tendintelor expansioniste ale Rusiei.

"Suntemn foarte protectori cu regiunea respectiva. Avem multi prieteni in zona", a precizat Trump in timpul vizitei la Washington a presedintelui finlandez Sauli Niinisto, informeaza Reuters.

Exercitiile navale derulate de Rusia in parteneriat cu China in zona Marii Baltice au dat alarma la Washington, vicepresedintele Mike Pence efectuand recent un turneu in regiune.

Niinisto a fost recent gazda presedintelui rus Vladimir Putin, acesta dandu-i asigurari ca exercitiile ruso-chineze nu reprezinta o amenintare la adresa Finlandei. De altfel, Finlanda si Suedia, doua tari cu statut de partener NATO, au efectuat la randul lor exercitii navale impreuna cu marina Statelor Unite.

"Trebuie sa fim atenti la aceste exercitii de amploare, la traficul militar intens din zona, astfel incat a nu cauzam accidente care pot esclada in probleme mult mai mari. De aceea, cred ca este necesar sa colaboram cu NATO pentru a tine deschisa puntea dialogului intre Alianta si Rusia", a precizat presedintele finlandez.

Comentariile lui Trump la adresa Aliantei Nord Atlantice nu au fost intotdeauna incurajatoare, nu mai departe de luna mai, in timpul vizitei la Bruxelles, presedintele american evitand sa mentioneze in discursul sau articolul 5 privind reactia imediata a aliatilor in cazul unui atac asupra unui stat membru.

Trump a revenit apoi cu explicatii in care a precizat ca acest lucru a fost o simpla omisiune.

Presedintele american si-a inceput mandatul in luna ianuarie a acestui an cu promisiuni privind detensionarea relatiilor cu Rusia, dar acest lucru pare improbabil, in contextul in care amestecul Moscovei in derularea alegerilor prezidentiale din SUA devine tot mai evident.

La inceputul lunii august, Trump a promulgat o lege care vizeaza inasprirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei si subliniat importanta regiunii baltice.

"Sunt tot felul de amenintari carora va trebui sa le facem fata. Sa speram ca nu vom fi nevoiti sa facem acest lucru, dar vom fi capabili sa raspundem, daca este necesar", a explicat liderul de la Washington.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#donald trump, #relatii Washington Moscova, #nato, #exercitii miltare Marea Baltica , #Cariera