Un fel de taxa de protectie? Trump spune ca ar interveni doar pentru tarile NATO care au cotizat cum trebuie

Joi, 21 Iulie 2016, ora 16:15
4369 citiri
Un fel de taxa de protectie? Trump spune ca ar interveni doar pentru tarile NATO care au cotizat cum trebuie
Foto: Wikimedia

Tarile est-europene vizate de amenintarea Rusiei au de acum o alta sperietoare, care a aparut aproape peste noapte in peisajul geopolitic: Donald Trump. Candidatul republican la presedintia Statelor Unite a declarat ca Washingtonul nu va sari decat in apararea aliatilor care si-au indeplinit obligatiile fata de SUA.

Afirmatiile lui Trump sunt in masura sa dea fiori statelor din regiunea Marii Baltice, care privesc cu ingrijoare la investitiile de 314 miliarde de dolari pe care Rusia le face pentru intarirea armatei, relateaza Bloomberg.

Intre ciocan si nicovala

O astfel de politica a Statelor Unite ar incalca flagrant Articolul 5 din tratatul Aliantei, care prevede apararea oricarui stat membru in caz de agresiune, iar Trump nu a facut niciun secret din faptul ca se refera direct la cele trei tari ex-sovietice intrate in NATO: Lituania, Letonia si Estonia.

In aprilie, Trump nu s-a sfiit sa declare Alianta Nord-Atlantica ca fiind "depasita", iar noile remarci facute in cadrul unui interviu pentru New York Times vin la doua saptamani dupa summitul NATO de la Varsovia in care s-a decis deplasarea a patru batalioane in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

Donald Trump a explicat ca Statele Unite vor interveni in cazul unei agresiuni rusesti doar dupa o analiza minutioasa in care sa se stabileasca daca respectivele tari membre NATO "si-au indeplinit obligatiile fata de noi".

In tot acest timp, Vladimir Putin isi vede linistit de planurile sale de consolidare a puterii militare intr-un mod nemaivazut din perioada Razboiului Rece.

"Situatia geopolitica este ingrijoratoare. Vedem cum Kremlinul incearca sa isi extinda sfera de influenta. Va trebui sa discutam mult despre securitate, indiferent cine va fi urmatorul presedinte al SUA", a explicat Inara Murniece, purtatorul de cuvant al Parlamentului Letoniei.

Temelie subreda

NATO defineste Articolul 5 drept piatra de temelie care sta la baza crearii Aliantei, dar declaratiile pretendentului republican la presedintia SUA arata ca aceasta poate fi sfaramata foarte usor.

In replica, oficialii baltici amintesc ca ei nu au dat inapoi cand americanii au invocat Articolul 5, pentru prima data in istoria Aliantei, pe 11 septembrie 2001.

"Nu exista motive solide pentru a pune la indoiala angajamentele luate de Lituania si nici noi nu ne indoim de angajamentele luate de aliatii nostri", a specificat Kestutis Vaskelevicius.

"Daca Trump pune la indoiala solidaritatea NATO in cazul Articolului 5, atunci alegerea lui reprezinta un pericol pentru tarile baltice", a postat pe contul sau de Twitter Artis Pabriks, fost ministru de Externe si al Apararii in guvernul estonian.

Estonia a luptat fara ezitari in razboiul din Afganistan si este printre cele cinci tari care isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul Apararii, a amintit si presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

Turcia, alta poveste

Pana acum, despre Trump s-a barfit destul de mult ca ar avea unele afinitati fata de Vladimir Putin, dar se pare ca miliardarul american este atras direct de stilul dur al conducatorilor de peste ocean.

Candidatul Partidului Republican la presedintia SUA spune ca nu are de gand sa ii tina "predici" presedintelui turc Recep Erdogan pe tema reprimarii violente a tentativei de lovitura de stat petrecuta la mijlocul lunii iulie.

Mai mult, Donald Trump sustine ca si Statele Unite au de rezolvat problema "mizeriei din curtea proprie".

"Unii sustin ca lovitura de stat din Turcia a fost inscenata. Eu nu cred asta. Cand lumea vede cat de rau a ajuns SUA, iar noi incepem sa vorbim despre libertati civile, nu cred ca suntem cel mai bun mesager", a afirmat Donald Trump in interviul dat ziarului american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#donald trump, #angajamente tari NATO, #Articolul 5 NATO, #amenintare Rusia, #alegeri presedinte SUA , #Cariera