Scenariul care da frisoane analistilor: Trump, presedintele SUA - cine ar pierde si cine ar castiga?

Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
6106 citiri
Scenariul care da frisoane analistilor: Trump, presedintele SUA - cine ar pierde si cine ar castiga?
Foto: Flickr/Gage Skidmore

Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.

Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.

O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.

Asia, lovita dur

"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.

Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.

Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.

Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald Trump a evidentiat China ca pe un pericol pentru economia americana si pentru securitate, cerand ca aliatii SUA sa contribuie cu partea lor la mentinerea sistemului militar global dezvoltat sub umbrela americana.

O lovitura data comertului cu China ar urma sa faca victime colaterale in randul celorlalte state de pe continentul asiatic, acestea fiind expuse direct la riscul unei scaderi inregistrate de a doua mare economie a lumii.

Pe de alta parte, amenintarea voalata transmisa catre Japonia si Coreea de Sud privind suportarea costurilor cu operatiunile militare din regiunea asiatica ar putea duce in final la inchiderea unor baze militare din zona, fapt ce ar da castig de cauza Beijingului in largirea sferei sale de influenta.

Mexicul ar avea de suferit daca politica anti-imigrationista proferata de Trump in timpul campaniei interne ar fi pusa in practica, o mare parte din investitiile realizate in tara de la sud de SUA fiind realizate de banii castigati de emigrantii mexicani.

Colac peste pupaza, nici americanilor nu le-ar merge prea bine, magnatul cu pretentii prezidentiale insistand asupra ideii cresterii impozitelor, fapt care, in opinia analistilor Nomura, ar accentua in viitorul apropiat deficitul bugetar, riscand sa puna in pericol sustenabilitatea sistemului fiscal din SUA pe urmatorii 10 ani.

Bani din conflicte

Ar avea de castigat firmele din sectorul Apararii, gratie dezechilibrului geopolitic care s-ar inregistra in cazul acestui scenariu, conflictele care ar urma sa izbucneasca alimentand cererea de armament de pe glob.

Alti doi mari castigatori in cazul alegerii lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite ar urma sa fie liderii din Rusia si cei al ISIL, ambele forte dorind un astfel de personaj la Casa Alba, in ciuda conflictului pe care il au in Siria, opineaza Richard A. Clarke, fost sef al departamentului anti-tero de la Casa Alba, intr-un editorial publicat de New York Daily News.

Vladimir Putin ar urma sa beneficieze de o prezenta mai subtire a trupelor americane in regiunea Europei de Est, candidatul republican anuntand deja ca, in potentialul sau mandat, SUA ar urma sa apere doar aliatii care si-au respectat angajamentele fata de Washington.

Pentru liderii gruparii teroriste Stat Islamic numarul mare de replici anti-musulmane proferate de Trump in ultimele luni ar reprezenta o certificare a faptului ca SUA sunt angrenate intr-un razboi impotriva islamului, lucru care ar creste sansele de recrutare a unui nou val de luptatori jihadisti.

Cele doua tabere avantajate de impunerea lui Trump in fruntea Americii au si uneltele necesare pentru a influenta publicul american: e-mailurile recoltate de hackerii rusi din serverele Partidului Democrat si ale Departamentului de Stat al SUA, pe de o parte, si teroarea starnita de atentate, de cealalta parte.

#donald trump, #alegeri prezidentiale SUA 2016, #presedinte Statele Unite, #politica SUA , #Cariera