Dinastiile superbogate din SUA vor face miliarde daca se aplica sistemul fiscal propus de Trump

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:28
4401 citiri
Dinastiile superbogate din SUA vor face miliarde daca se aplica sistemul fiscal propus de Trump
Foto: Facebook/ Donald J. Trump Public Figure

Politica fiscala anuntata de Donald Trump in timpul campaniei electorale ar putea reprezenta un castig major pentru cateva mii de familii superbogate din SUA, favorizand intarirea unor dinastii financiare dupa modelul celei create chiar in jurul mogului imobiliar.

"Daca unele propuneri de-ale lui vor trece de Congres, ar putea avea efecte considerabile asupra familiilor foarte bogate", anunta Angelo Robles, director si fondator al Family Office Association, un think tank catre lucreaza chiar pentru acest tip de clienti, relateaza IB Times.

De la bogat la bogat

"Propunerile sale pe impozitele aplicate castigurilor de pe piata de capital si a celor imobiliare ar putea ajuta intemeierea unor noi dinastii financiare", sustine Robles.

Donald Trump a avut privilegiul sa aiba un tata milionar, Fred Trump, asa ca nepotii sai, 8 la numar, sunt a patra generatie favorizata de soarta.

Intr-un discurs din luna august, tinut la Detroit Economic Club, Trump s-a aratat revolatat de supraimpozitarea cu 40% a resedintelor cu o valoare mai mare de 10,9 milioane dolari, numind-o o "taxa pe vecie".

"Oamenii muncitori din America au platit impozite toata viata lor si nu ar trebui sa fie taxati pana la moarte. Este complet gresit", a afirmat candidatul republican.

O astfel de scutire ar fi in beneficiul a 5.000 de familii superbogate din Statele Unite, care locuiesc in proprietati a calor valoare depaseste pragul de 11 milioane dolari.

Conturile acestora ar urma sa acumuleze 270 miliarde dolari in urmatorii 10 ani, daca aceasta suprataxa ar fi anulata, iar beneficiarii ar fi mostenitorii lor.

Taxa lui Obama

In ultimii 3 ani, americanii cu venituri anuale de peste 200.000 dolari s-au confruntat cu impozitul "Obamacare", o taxa sociala de sanatate, in procent de 3,8% aplicata investitiilor facute de acestia.

Efectul disparitiei acestui impozit ar putea fi resimtit imediat de catre marii investitori americani.

Stafeta predata

Impozitele pe castigurile realizate pe piata de capital din SUA sunt mai mici decat cele pe venitul salarial, iar Donald Trump nu vrea sa schimbe nimic in aceasta privinta.

In schimb, magnatul intentioneaza sa scuteasca de impozit averile de pana la 10 milioane dolari rezultate din operatiunile derulate pe burse, cu conditia ca acestea sa fie transmise generatiilor urmatoare si mentinute in familie.

O eventuala impozitare a acestora ar urma sa fie facuta doar in momentul instrainarii lor, fapt care ar consolida si mai mult marile averi din SUA.

Alte propuneri vizeaza reducerea impozitului pe venit de la 40% la 33%, a impozitelor corporatiste de la 35% la 15% si scutirea de taxe pentru companiile care repatriaza profitul detinut in diverse paradisuri fiscale.

In opinia lui Trump, acest lucru i-ar incuraja pe contribuabilii bogati sa raporteze veniturile reale obtinute, fara a mai apela la artificii fiscale in medii externe.

In acelasi timp insa, masurile fiscale ale noului presedinte ar putea fi blocate de alegerile generale din 2018 sau de cele prezidentiale din 2020.

#impozite sua, #familii bogate SUA, #donald trump, #sistem fiscal SUA, #averi Statele Unite , #Familia