Ce se va alege de NATO? Trump ar putea retrage SUA din Alianta

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 15:49
10708 citiri
Ce se va alege de NATO? Trump ar putea retrage SUA din Alianta
Foto: Youtube

Alegerea lui Donald Trump poate reprezenta un adevarat pericol pentru Alianta Nord-Atlantica, noul presedinte american putand merge chiar pana la retragerea Statelor Unite din NATO, in cazul in care si-ar pune in aplicare promisiunile din campania electorala.

In timpul cursei sale pentru Casa Alba, Donald Trump nu s-a sfiit sa declare ca NATO este invechita, irelevanta si costisitoare, aminteste publicatia IB Times. Mai mult, presedintele ales al SUA a declarat in campanie ca nu orice stat membru ar trebuie sa beneficieze de prevederile Articolului 5, deci sa fie aparat in cazul unei agresiuni militare, daca nu are cotizatia platita la zi.

Pentru Trump, participarea armatei americane la operatiuni de mentinere a gradului sporit de securitate din tari precum Germania a inceput sa para prea costisitoare, in contextul in care nici macar cea mai performanta economie a Europei nu indeplineste criteriul alocarii unui procent fix din PIB pentru modernizarea fortelor militare proprii.

Alianta a fost creata in 1949, la initiativa SUA, ca o structura militara defensiva cu scopul de a proteja tarile membre impotriva unui atac al Rusiei.

NATO a decis in toamna anului 2014 sa creasca contributia tarilor membre la 2%, in urma amenintarii reprezentate de Rusia. Din 28 de membri, doar cinci au ajuns sa respecte angajamentul asumat in urma cu 2 ani.

Lista corijentilor include state precum: Franta (1,78%), Norvegia (1,54%), Germania (1,19%) - la acest capitol nemtii find depasiti pana si de Albania, care a alocat 1,21% pentru bugetul fortelor sale militare - sau Olanda, Danemarca si Italia.

Exista si state care mentin un nivel de bugetare al armatei de sub 1% din PIB, asa cum sunt: Canada, Slovenia, Spania, Belgia si Luxemburg.

Romania a alocat anul acesta 1,48% din PIB (277 de milioane de dolari) pentru fortele militare proprii si va beneficia de anul viitor de sprijinul unei forte multinationale cantonate la Craiova, in apropierea scutului antiracheta de la Deveselu.

In acelasi timp, suma totala alocata in cursul acestui an de americani pentru operatiunile NATO se ridica la 66,4 miliarde de dolari, de aproape doua ori mai mult decat aloca celelalte 27 de tari aliate la un loc.

Urmatoarea contributie importanta este asigurata de Marea Britanie, cu 6,03 miliarde de dolari, o suma de 11 ori mai mica decat cea alocata de SUA.

Senatorul texan Ted Cruz, contracandidat al lui Donald Trump in campania electorala interna a Partidului Republican, crede ca o retragere a Statelor Unite din alianta fondata chiar la solicitarea Washingtonului ar fi "o victorie imensa oferita lui Putin".

Chiar daca un asemenea scenariu pare greu de pus in practica, faptul ca diplomati de la Moscova au recunoscut recent ca au intretinut legaturi cu echipa lui Donald Trump pe parcursul campaniei prezidentiale din SUA pune totul intr-o noua lumina.

Noul presedinte american a repetat in mai multe randuri ca isi doreste o normalizare a relatiilor cu Moscova, iar Vladimir Putin nu a ascuns nici el aceeasi speranta in scrisoarea de felicitare trimisa castigatorului alegerilor prezidentiale.

In interiorul Aliantei insa, o retragerea a fondatorului acesteia pare de neconceput.

"Angajamentul Statelor Unite fata de NATO si de securitatea din Europa a fost un fundament solid vreme de 70 de ani si sunt convins ca asa vor sta lucrurile si in continuare", a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump NATO, #Articolul 5 NATO, #Trump retragere NATO , #stiri Donald Trump