SUA se pregatesc de cea mai mare reforma fiscala din ultimii 30 de ani, cu reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri si persoane fizice

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:25
4695 citiri
SUA se pregatesc de cea mai mare reforma fiscala din ultimii 30 de ani, cu reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri si persoane fizice
Foto: CC0 Creative Commons

Congresul SUA va incepe marti sa voteze cea mai mare reforma a sistemului fiscal din ultimii 30 de ani, aceasta urmand sa fie prima victorie legislativa majora a Partidului Republican in mandatul presedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Camera Reprezentantilor, cea care a introdus proiectul legislativ initial in urma cu doar sase saptamani, va fi prima care va supune la vot, in cursul dupa-amiezii, actul normativ. Senatul va urma si el in cursul noptii de marti sau miercuri dimineata, dupa ce se vor finaliza dezbaterile maraton care ar urma sa dureze 10 ore.

Avand in vedere modul cum sunt repartizate locurile in cele doua camere, adoptarea proiectului pare sigura avand in vedere ca republicanii detin majoritatea atat in Camera Reprezentantilor cat si in Senat.

Republicanii insista ca acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri si persoane fizice va stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca. In opinia lor, aceste masuri sunt vitale pentru a-si pastra majoritatea de care se bucura in Camera Reprezentantilor si Senat inaintea alegerilor partiale din luna noiembrie 2018.

In schimb, democratii, care se opun in unanimitate proiectului legislativ, sustin ca reforma fiscala avantajeaza corporatiile si persoanele instarite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu si va adanci si mai mult inegalitatile dintre bogati si saraci.

Potrivit analistilor, in Camera Reprezentantilor, unde republicanii detin o majoritate confortabila de 239 de membri fata de 193 de membri democrati, este posibil ca unii republicani sa voteze impotriva actului normativ pentru ca acesta va afecta deductibilitatea unor taxe locale si la nivel de stat.

In Senat, unde controleaza doar 52 din cele 100 de locuri, republicanii nu isi permit sa piarda sprijinul a mai mult de doi membri de partid. Luni seara, senatorul republican Jeff Flake era inca nedecis cu privire la modul in care va vota in timp ce senatorul republican John McCain, bolnav de cancer, a anuntat ca isi va petrece timpul cu familia sa in Arizona.

Adoptarea rapida a acestui act normativ inainte de sfarsitul anului este o dovada de revenire remarcabila a republicanilor dupa esecul inregistrat la mijlocul anului cu tentativa de dezmembrare a programului de sanatate Obamacare.

Potrivit textului final, impozitul federal pentru companii va scadea de la 35% la 21%, iar cota maxima de impozitare a veniturilor va fi redusa de la 39,6% la 37%, numarul de transe ramanand neschimbat.

#masuri fiscale SUA, #reduceri taxe SUA , #stiri Donald Trump