Dorin Umbrarescu ia bronzul la autostrazi cu rulaje de un sfert de miliard de euro

Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:15
3609 citiri
Dorin Umbrarescu ia bronzul la autostrazi cu rulaje de un sfert de miliard de euro
Dorin Umbrarescu a devenit in acest an si proprietar de banca

Dorin Umbrarescu isi confirma titlul de "rege al asfaltului", dupa ce anul trecut cavaleria sa - companiile Tehnostrade si Spedition UMB - a inregistrat rulaje de peste 260 de milioane de euro.

Tehnostrade se afla in top 3 constructori de drumuri in Romania, dupa Straco Grup, compania fratilor Horpos si Tehnologica Radion, controlata de Theodor Berna, potrivit unui clasament intocmit de site-ul de verificare firme online - Risco.

Totusi, veniturile Tehnostrade sunt in scadere, iar profitul s-a injumatatit, de la 30 de milioane in 2011, la 17 milioane de euro anul trecut.

Tendinta de scadere a profitului este insa una generalizata, regasindu-se la majoritatea companiilor de drumuri, iar Spedition UMB nu face exceptie. In 2010, compania inregistra un profit de 41 de milioane de euro, iar anul trecut a scazut la 21 de milioane de euro.

Chiar si asa, companiile au reusit sa contribuie anul trecut cu peste 60 de milioane de euro la averea familiei Umbrarescu, de peste 400 milioane de euro, potrivit Forbes.

Cum s-a imbogatit Umbrarescu

Umbrarescu este unul dintre veteranii drumurilor din Romania, alaturi de Costel Casuneanu si Nelu Iordache. Secretul longevitatii in aceasta industrie a fost o buna coabitare cu puterea, atat in guvernarea PSD, cat si in cea portocalie.

In 2009, Umbrarescu l-a sponsorizat pe Victor Ponta cu 113 mii de euro, pentru a putea sa cumpere masina cu care a concurat la raliu, afacere scoasa in vileag de Garda Financiara Bacau, potrivit unei investigatii de presa.

In plus, Umbrarescu are prieteni si in industrie. Nelu Iordache (Romstrade) este omul de afaceri cu care s-a asociat adeseori pentru castigarea contractelor cu statul, reusind sa incaseze circa un sfert din sumele cheltuite de CNADNR pe autostrazi, potrivit unor calcule Forbes.

De asemenea, Spedition UMB ocupa locul 3 intr-un clasament al firmelor care au facut afaceri cu statul, realizat de Institutul pentru Politici Publice. Astfel, Dorin Umbrarescu a castigat in perioada 2009-2010, 18 contracte cu statul roman, in valoare de 270 de milioane de euro.

Constructia autostrazii Moara Vlasiei-Ploiesti, reabilitarea DN 12 si lucrarile de deszapezire in cateva judete sunt doar cateva dintre contractele care l-au imbogatit pe Umbrarescu. Iar in acest an, Tehnostrade a castigat contractul pentru autostrada Lugoj-Deva.

De la santuri, la credite

Si cum afacerile in constructii merg asa de bine, regele asfaltului si-a croit drum si in lumea financiara. In luna aprilie, Umbrarescu a preluat actiunile subsidiarei ATE Bank, de la grupul bancar Piraeus Bank, pentru suma de 10,9 milioane de euro.

Pe langa Dorin Umbrarescu, s-au mai vehiculat nume precum cel al lui Gruia Stoica. Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul prim-vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este si artizanul negocierilor. Ioan Niculae a lasat de inteles ca s-ar putea alatura si el grupului de investitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#afaceri Dorin Umbrarescu, #avere Umbrarescu, #contracte regii asfaltului , #Afaceri