Print si cersetor. Cele mai bogate si cele mai sarace judete din Romania

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 10:16
4228 citiri
Print si cersetor. Cele mai bogate si cele mai sarace judete din Romania

In functie de PIB, salarii si productivitate, exista un decalaj enorm atat intre regiunile Romaniei, cat si intre judetele din aceeasi zona economica.

In Regiunea de Vest, 42% din forta de munca este absorbita de Timis, judet care are un PIB/cap de locuitor de 8.700 euro, conform Gandul. Acest indicator plaseaza Timisul cu 30% peste media regiunii si cu 83% peste Caras Severin.

Sud-Vestul Romaniei este cea mai saraca zona a tarii. Craiova contribuie cu doar 7,7% la PIB-ul national. Mai mult, in aceasta regiune doar 385.000 de oameni sunt angajati.

Cel mai sarac judet din Romania este Giurgiu, cu toate ca face parte din aceeasi zona de dezvoltare ca si Bucuresti-Ilfov, regiunea de dezvoltare Sud. Aceasta regiune contribuie cu 13,4% la PIB-ul national.

O alta regiune saraca este Nord-Est-ul. PIB-ul Sucevei este cat PIB-urile Botosaniului si al Vasluiului cumulate.

In Nord-Vest, cei mai bine platiti romani sunt cei din Cluj. Salariul mediu aici este de 1.458 lei pe luna, cu 14 lei sub media nationala. Un alt judet din aceasta regiune in care salariile sunt mari este Salaj.

Pe ce se bazeaza economiile acestor regiuni?

In Sud-Est, economia se bazeaza pe industria petrolului si a otelului si pe turism. IN Constanta lucreaza o treime din forta totala de munca din regiune.

In Nord-Est, cea mai mare companie este cea detinuta de Dorinel Umbrarescu, asa-numitul "rege al asfaltului".

In Sud-Vest, activeaza trei dintre cele mai mari companii de stat: Turceni, Rovinari si SNLO.

Analiza a tinut cont de datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), ale Ministerului Finantelor Publice si ale celor mai mari companii din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bogat, #dorinel umbrarescu, #judet bogat, #judete romania, #pib, #salarii, #sarac , #stiri Dorinel Umbrarescu