Grecii din Romania: "Clasa politica elena, inutila si neputincioasa"

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 10:51
1754 citiri
Grecii din Romania: "Clasa politica elena, inutila si neputincioasa"

Oamenii de afaceri greci din Romania pun criza elena pe seama inutilitatii si neputintei clasei politice.

Grecia se afla in fata celui mai dur program de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro. Se vor taia salarii, vor creste taxele si va fi demarat un amplu program de privatizari.

ZF a intervievat cei mai importanti oameni de afaceri greci din Romania pentru a afla cum vad acestia situatia disperata din propria lor tara.

"Restaurantele sunt mai goale, in magazine e intr-adevar mai pustiu, e un sentiment de tristete care ma incearca.

Marii retaileri sunt mai feriti, dar micii comercianti, magazinele de proximitate sufera cel mai mult", a declarat Jean Valvis.

Omul de afaceri elvetian de origine elena, care a creat marcile Dorna si LaDorna, a vizitat Atena in urma cu doua saptamani.

"Reducerile salariale ale angajatilor de la stat se aplica de la un nivel de 2.000 de euro/luna in sus.

Este "absolut normal" sa se renunte la un anumit nivel de confort", a spus si Yiannis Alfieris, vicepresedintele Camerei de Comert Greco-Romane.

"Cu siguranta ca oamenii sunt constienti de faptul ca in ultimii ani au avut un nivel de trai foarte ridicat. Pe de alta parte, sunt constienti ca Grecia, fiind veriga slaba a unui sistem, trebuie sa absoarba problemele acestuia.

Omul de rand se abtine de la anumite cheltuieli si in acelasi timp isi organizeaza urmatorul pas", a mai spus Aliferis.

"In mediul privat lucrurile nu stau chiar asa cum le vedeti pe strazile din Atena. Este mai greu ca inainte, dar, de exemplu, businessul nostru a reusit sa creasca in toti anii de criza.

Problema este de partea statului care trebuie sa reduca numarul acestor bugetari.

Este o problema grava, dar care va fi rezolvata. Situatia se va detensiona", crede si Dimitrios Sarantis, presedintele producatorului de lactate Olympus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #grecia criza, #grecia austeritate, #grecia faliment, #faliment, #afacere grecia, #jean valvis, #ladorna , #stiri Dorna