Iti construiesti casa? Caramida, BCA sau lemn - Vezi sfaturile expertilor

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 00:04
31020 citiri
Iti construiesti casa? Caramida, BCA sau lemn - Vezi sfaturile expertilor

Daca primele doua episoade ale serialului nostru, pornit din dorinta de a-i ajuta cu sfaturi de la profesionistii din imobiliare pe cei aflati in cautarea unei locuinte, au avut ca obiect principal de analiza achizitionarea unui apartament optim, cea de-a treia parte ii tinteste pe potentialii cumparatori de case sau pe cei care vor sa construiasca una.

Despre importanta materialelor de constructie folosite, durabilitatea si eficienta lor, prin prisma raportului calitate-pret, ne-au vorbit Laurentiu Plosceanu - presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Vasile Chiruta - general manager Dorna Eco House si Cristian Gheorghiu - general manager Stil Residence.

Cand vine vorba despre materialele de constructie folosite la ridicarea unei case, Cristian Gheorghiu este cel mai vehement.

"Caramida este cea buna alegere. Cea mai ieftina este lemnul", spune seful Stil Residence, amintind ca la romani alegerea materialului tine mai mult de factorul financiar.

Laurentiu Plosceanu face o categorisire a celor mai bune solutii de constructie, in functie de tipul si rostul casei. Potrivit acestuia, daca locuinta este in oras cel mai bun material este caramida, urmat de BCA si, mai apoi, de lemn.

Daca aducem in discutie mediul rural, ierarhia se schimba in functie de prioritati. "Daca este risc de inundatie, evident ca trebuie mers pe o solutie din caramida sau BCA; daca este o zona cu risc de cutremur se poate merge pe lemn si caramida, mai putin BCA", este de parare Plosceanu.

In fine, in cazul caselor de vacanta, prima alegere tine de utilizarea unor materiale naturale: in principiu, lemnul.

Vasile Chiruta, managerul Dorna Eco House, impaca parerile celor doi experti ante-citati. In viziunea acestuia, alegerea cea mai buna este o combinatie de caramida cu lemn - parterul din caramida si etajul din lemn - pentru a oferi o zona de locuit, total ecologica.

Un subiect cu care Gheorghiu nu ar fi in totalitate de acord. "La noi nu functioneaza trendul eco, romanii sunt traditionalisti, vor case din caramida", spune acesta.

Rezistenta, in functie de materialele folosite

Stabilitatea unei case este la fel de importanta ca si pretul materialelor de constructie folosite.

Cateodata, in cazul unor cutremure de tipul celui din Japonia, este o chestiune de viata si de moarte. Chiruta considera casele din lemn ca fiind cele mai rezistente la cutremure.

De altfel, le si recomanda in zona Bucurestiului si a Vrancei.

Exemplul il putem lua chiar de la cei recent incercati de furia miscarilor tectonice, care construiesc numai case de lemn individuale, ce rezista pana la un cutremur de 10 grade pe scara Richter, "fara nicio problema".

"Daca e calculata corect, o casa poate fi facuta si din bambus", crede managerul general al Stil Residence. In opinia acestuia, BCA-ul pierde mult la acest capitol in fata caramizii, pentru ca se misca in perete din cauza celor 2-3 micro-cutremure zilnice.

Poate ca lemnul este bun in ceea ce priveste rezistenta, insa nu este foarte apreciat cand vine vorba de izolarea termica.

Izolarea termica

"Daca are spatiile umplute cu aer, caramida joaca rolul de izolator termic mult mai bun decat ar face-o BCA sau lemnul", spune presedintele ARACO.

Cristian Gheorghiu merge pe aceeasi idee, sustinand ca cele mai bune izolatoare termice sunt caramida poroton si BCA.

Dar daca se doreste cu tot dinadinsul folosirea lemnului, din principii estetice sau de integrare in natura, cele mai bune sunt casele din lemn ecopasive.

"In acest caz, consumul mediu anual de energie pentru incalzit este foarte mic, mai putin de 15 KW/m2 pe an", argumenteaza Chiruta.

Indiferent de structura casei, indicata este si apelarea la termoizolatia exterioara.

Cum alegem terenul pentru o constructie

Trebuie mentionat din capul locului ca, in teorie, o casa poate fi construita pe orice tip de teren, insa in functie de dificultatea impusa, fundatia va costa in mod diferit.

"Initial, este necesar un studiu geo-tehnic pentru a depista nivelul panzei freatice. Inainte de a turna fundatia, are loc o varianta de epuisment a panzelor freatice si de reducere a nivelului acestora", descrie pe scurt Laurentiu Plosceanu.

Cel mai bine este sa evitam albiile apelor. "Inclusiv pe cea a Dambovitei", aminteste Cristian Gheorghiu.

Ca un sfat general, indiferent ca este din caramida, lemn sau BCA, ca e pe teren sigur sau in apropierea unei ape, ca este in mijlocul orasului sau la poalele unui munte, casa trebuie asigurata.

Vecini de cosmar si instalatii defecte. Ce sa ocolesti, cand cumperi apartament

Apartament la super-pret? Vezi cum sa te feresti de capcanele imobiliare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #constructie casa, #casa caramida, #casa bca, #casa lemn, #casa eco, #materiale de constructii, #fundatie , #stiri Dorna