Conspiratia E.coli: Castravetele ucigas, motiv de rafuiala intre producatorii europeni

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:38
4414 citiri
Conspiratia E.coli: Castravetele ucigas, motiv de rafuiala intre producatorii europeni

"Epidemia E.coli poate fi un razboi intre comerciantii de produse europene, un atac asupra Spaniei, care este o mare producatoare de legume si de fructe. Acuzatia Germaniei i-a produs mari prejudicii Spaniei. O declaratie facuta in pripa si uitati-va unde a dus. Exista un razboi surd", a declarat pentru Bloombiz.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Romania pierde 110.000 euro/zi din cauza opririi exportului cu castraveti. In Germania si Cehia, producatorii romani exportau 160 de tone/zi.

In ceea ce priveste soiurile de castraveti cornison, exporturile mergeau catre Polonia si Republica Moldova.

Secretarul general in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, atrage atentia asupra faptului ca Romania poate deveni victima intoxicarii cu E.coli odata cu intrarea in tara a persoanelor din Germania.

In opinia sa, boala nu provine din legume ci vectorul uman raspandeste bacteria.

"Vectorul uman este cel care raspandeste boala, nu fructele si nici legumele. L-am facut ucigas pe castravete fara sa aiba nicio vina. Asta a creat o isterie generala, iar oamenii pentru ca au fost dezinformati nu mai consuma castraveti", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.

Cu toate acestea, seful Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, Valeriu Steriu, spune ca restrictionarea accesului persoanelor din Germania nu trebuie luata in vedere.

In opinia acestuia, epidemia provine de la legume, insa nu de la cele produse in Romania.

Valeriu Steriu sfatuieste romanii sa consume legume romanesti fiindca din raportarile pe care le are Ministerul Agriculturii nu au existat importuri de legume din zona euro. In plus, in Romania nu au existat cazuri de infectii alimentare in ultimii ani.

De aceeasi parere este si vicepresedintele ANSVSA, Constantin Lupescu, care recomanda romanilor sa respecte conditiile elementare de igiena, sa spele legumele si fructele inainte de a le consuma si sa fie cu ochii in patru in ceea ce priveste conservarea produselor. Potrivit acestuia, intoxicarea cu E.coli produce afectiuni digestive si renale.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, spune ca aceasta boala nu ataca legumele in interior, ci doar la suprafata.

Prin urmare, pentru a preveni intoxicarea, romanii trebuie sa spele alimentele inainte de a le consuma.

In opinia acestuia, ingrasamantul natural a fost folosit intotdeauna in Romania si nu au existat probleme, prin urmare legumele romanesti nu reprezinta un pericol.

"La legume si fructe pericolul vine din alta parte. In Romania tehnologia nu a fost utilizata pentru ca avem un pamant roditor, insa sunt tari unde rosiile si alte legume se fac pe beton, in burete unde exista picatura de azot care ajuta la o coacere mai rapida. Legumele romanesti nu pot fi periculoase", a declarat Dragos Frumosu pentru Bloombiz.ro.

Specialistul spune ca Romania a gresit prin faptul ca a permis comerciantilor straini patrunderea pe piata romaneasca cu seminte de toate natiile.

"Ii sfatuiesc pe romani sa cumpere din piata de la producatorii romani. In piata, pe foarte multe produse este eticheta cu "rosii din Romania", "ardei din Romania" si de foarte multe ori dam peste speculanti, iar eticheta este falsa. Cu totii putem face diferenta intre un om de la tara si un bisnitar. <Precupetul>, cum se numea pe vremuri, a disparut si au aparut acesti intermediari. Pana in 1990 si poate 2-3 ani dupa am mancat mult mai sanatos decat mancam acum", a mai precizat Dragos Frumosu.

De asemenea, Dragos Frumosu spune ca epidemia E.coli poate fi un razboi intre comerciantii de produse europene, un atac asupra Spaniei, care este o mare producatoare de legume si de fructe.

"Acuzatia Germaniei i-a produs mari prejudicii Spaniei. O declaratie facuta in pripa si uitati-va unde a dus. Exista un razboi surd", a mai subliniat acesta.

Potrivit acestuia, Germania a adus prejudicii foarte mari nu doar spaniolilor ci si producatorilor romani ale caror exporturi au scazut semnificativ si au dereglat sistemul de comert cu castraveti.

Secretarul de stat, Adrian Radulescu, nu crede ca poate fi vorba de un razboi intre producatori fiindca, dupa spusele acestuia, toata lumea sufera la fel de mult. "Se uita la castravete si il considera ucigas". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acuzatii spania, #agricultura, #castraveti e coli, #comercianti produse, #epidemia e coli, #producatori agricoli europeni , #stiri Dragos Frumosu