Cresterea TVA si a cotei unice ar fi o catastrofa pentru economie

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:09
1540 citiri
Cresterea TVA si a cotei unice ar fi o catastrofa pentru economie

Cresterea TVA si a cotei unice de impozitare ar conduce la majorarea preturilor in toate domeniile economiei, la scaderea puterii de cumparare, la inflatie si la cresterea somajului, au declarat agentiei MEDIAFAX oamenii de afaceri si reprezentantii patronatelor.

"Toate cotele si taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA si a cotei unice va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, la scaderea vanzarilor, astfel ca va creste somajul", spune Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.

 

Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede ca majorarea TVA si a cotei unice va face ca "toata lumea" sa aiba de suferit.

"Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Daca s-ar mari acum, ar fi o catastrofa pentru economie. Ar fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", a adaugat Anastasiu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, considera ca aceste masuri ar putea diminua piata produselor alimentare cu pana la 40%.

El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.

De asemenea, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede ca majorarea cotei unice si a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu sa se inchida si sa creasca preturile.

"Efectul este simplu. Cu toate aceste masuri, oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, 25% dintre firme vor ceda si somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum si reducerea sumelor incasate la bugetul de stat", a afirmat Caruz.

El crede ca, in contextul crizei economice, statul ar fi trebuit sa vina cu masuri care sa incurajeze exporturile de produse alimentare.

Si Romulus Dascalu, presedintele federatiei din domeniul bauturilor spirtoase, Garant, apreciaza ca majorarea taxelor va determina la o explozie a preturilor.

"Va fi o inflatie de circa 10% si vor creste preturile la toate alimentele si toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales in randul firmelor mici si mijlocii", a spus Dascalu.

Presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels, Paul Marsoiu, apreciaza ca si in turism efectul va fi dramatic, daca va creste cota unica si TVA.

"Mi-e teama ca vom asista la un regres si mai dramatic decat am inregistrat pana acum, in perioada crizei. Daca va creste fiscalitatea, cu siguranta vor scadea salariile angajatilor din domeniul hotelier.

Totodata, preturile vor creste considerabil. In opinia mea, masura propusa initial, de reducere a pensiilor si a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse si pe durata mai scurta decat cresterea fiscalitatii, care acopera doar golurile si nu da posibilitatea unor dezvoltari in perspectiva", a adaugat Marasoiu.

El crede ca un nivel mai ridicat al fiscalitatii nu va incuraja reluarea unor investitii in turism in Romania, care oricum erau inghetate din cauza crizei, si va scadea interesul investitorilor straini in acest domeniu. 

 

#cresteri taxe preturi falimente fiscalitate inflatie , #stiri Dragos Frumosu