Munca la negru in agricultura, "biciuita" cu Legea Zilierilor

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 16:38
4089 citiri
Munca la negru in agricultura, "biciuita" cu Legea Zilierilor

Legea Zilierilor vine odata cu Noul Cod al Muncii in lupta pentru a combate munca la negru. Potrivit noilor reglementari, firmele pot angaja zilieri doar in agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, pentru maximum 12 ore pe zi, pentru o perioada de maximum 3 luni. Cat de utila si eficienta este aceasta noua lege? 

Legea Zilierilor reduce munca la negru, dar nu in totalitate

In mod normal, legea zilierilor ar trebui sa reduca munca la negru in agricultura, insa Dragos Frumosu, Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara nu este foarte convins de acest lucru, pe baza asemanarii intre zilier si un angajat pe o perioada determinata.

“Eu nu am increderea corespunzatoare ca in Romania se va intampla lucrul asta. Eu cred ca ‘biciul’, care inseamna o lege foarte dura, ar fi cel care ne-ar modela putin, pentru ca intr-adevar este o problema a noastra.”

Frumosu subliniaza necesitatea coroborarii legii zilierilor cu altele, sustinand ca pentru astfel de lucruri ar trebui platite mai putine taxe la stat.

“Aici este problema: angajezi un om cu contract de munca, fie el si zilier, platesti 40% din salariul lui si inca atat aproape de la tine  si atunci sumele sunt extraordinar de mari, salariile sunt foarte mici si, una peste alta, apare munca la negru. In momentul in care ai impozita altfel si ai tine cont de aceste aspectele, cred ca majoritatea ar incepe sa lucreze corect”, a declarat acesta pentru Bloombiz.

In ce domenii se pot angaja zilieri. Ce domenii au fost ignorate

“Notiunea de agricultura este vasta si atunci s-ar putea sa fie in regula si sa cuprinda mai multe” sustine Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Stefan Niculae, Presedintele Federatiei Agrostar, insa, este de parere ca legea are o mare imperfectiune.

Mai exact, legea precizeaza sectorul agricol, iar la prezentarea pe subramuri lipseste legumicultura, un sector in care munca zilierilor este tot la fel de prezenta ca si in celelalte sectoare de activitate.

“Sectorul ‘agricultura’ cuprindea tot ce inseamna subramurile din agricultura. In momentul in care spui despre agricultura si pe urma incepi sa dai si exemple de subramuri si omiti legumicultura apare o problema”, a declarat Stefan Niculae care a adaugat ca Federatia Agrostar a trimis un punct de vedere la Ministerul Muncii pe aceasta tema.

Ce alte inconveniente apar in Legea Zilierilor

Una din posibilele probleme generate de Legea Zilierilor ar putea fi reducerea numarului de contracte pe perioada determinata, in opinia Presedintelui Sindicatelor din Industria Alimentara.

“Un zilier poate sa elimine o persoana angajata sa lucreze pe o perioada determinata. Zilierul, in general, face munci necalificate. Persoanele cu contract individual de munca pe o perioada determinata ar fi fost si calificata si necalificata”, adauga acesta.

Presedintele Agrostar sesizeaza o problema legata de plata pe ora, al carei plafon maxim stabilit de lege nu permite angajatorului sa acorde un venit mai bun pe ora pentru a  atrage forta de munca mai calificata.

“Pe de alta parte, 16% la o suma mai mare era si un venit mai mare la bugetul de stat, ca impozit”, a declarat Niculae, care sustine ca nu era nevoie de o lege a zilierilor, iar Codul Muncii putea sa prevada clauze expres pentru un asemenea tip de prestare de servicii .

Care sunt beneficiile Legii Zilierilor

Stefan Niculae considera ca scopul principal al elaborarii acestei legi a fost impozitarea celor care presteaza asemenea actvitati.

Presedintele Agrostar este pesimist, insa, in ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme si nu vede necesitatea unei legi speciale in aceasta zona.

“E posibil sa se reglementeze in zona raporturilor de munca la societatile foarte mari care folosesc forta de munca ziliera intr-un numar insemnat in perioadele de activitate mai puternica in agricultura”, insa activitatile care se presteaza la tara si care uneori sunt platite altfel decat prin bani sunt greu de stapanit, considera acesta.

O activitate a zilierilor ar trebui sa permita gasirea fortei de munca pentru agricultura mult mai usor, este de parere Frumosu care nu crede in declaratiile negative ale politicienilor  cu privire la pasivitatea oamenilor de la tara, in detrimentul muncii.

Un argument pentru care unii oameni de la tara nu se duc sa munceasca este faptul ca locurile de munca pentru zilieri sunt foarte prost platite, a declarat acesta.

Legea zilierilor vine si in avantajul proprietarilor varstnici de terenuri nelucrate care nu mai pot face activitatea asta si care pot gasi astfel forta de munca, in diferite perioade ale anului, pentru insamantare, pentru recolta si pentru alte activitati, sustine Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Sectorul constructiilor, exclus din legea zilierilor. Cum sunt firmele de constructii afectate de acest lucru?

In sectorul organizat de constructii nu se practica munca platita pe zi, sustine Alexandru Dobre, reprezentant ARACO, iar cu zilierii lucreaza oamenii care nu fac apel la firmele specializate.

“La firmele de constructii exista angajati permanenti, exista Casa Sociala a Constructiilor. Pe perioada de iarna cand nu sunt conditii pentru constructii, Casa Sociala a Constructiilor le acorda 75% din salariu”, a declarat Alexandru Dobre pentru Bloombiz.ro.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #codul muncii, #lege, #legea zilierilor, #munca la negru, #muncitori cu ziua, #noul cod al muncii, #zilieri , #stiri Dragos Frumosu