Noi scumpiri fara nici o justificare in supermarketuri

Marti, 25 August 2009, ora 09:24
1734 citiri
Noi scumpiri fara nici o justificare in supermarketuri

Desi in ultima luna nu au existat nici variatii de curs valutar si nici nu s-au majorat costurile de productie, pretul platit la casele de marcat pentru diverse produse, de la cele alimentare pana la detergenti, au crescut. Producatorii dau vina pe supermarketuri, afirmand ca o crestere de pret acum, in conditii de criza, ar reprezenta pentru ei "sinuciderea".

"Paradoxal, preturile la raft au crescut, desi la multe produse preturile au scazut, cum ar fi cazul painii si laptelui. Motivul este ca nu exista o concurenta reala si supermarketurile reprezinta deocamdata singurele modalitati de a ne face cumparaturile", sustine Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar.

"Nu este nici o societate comerciala din zona de productie care sa fi scumpit. Din contra, vanzarile au scazut cu 10-15% fata de anul trecut si, in aceste conditii, producatorii sunt interesati sa mentina preturile, nu sa le creasca. In plus, pe partea de import, nu s-a modificat raportul leu-euro, iar aici oricum calculele sunt pe un curs valutar de circa 4,3 lei/euro. Singura explicatie a acestor scumpiri ar fi incercarea comerciantilor de a-si pregati terenul pentru intrarea in vigoare a Codului de Bune Practici, care se afla in prezent in Parlament", ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Dragos Frumosu sustine ca hipermarketurile se lauda cu un adaos comercial de 0,2-0,3%, tocmai pentru ca taxele platite (de revista, de magazin nou, de raft etc.) se regaseau ascunse pe factura. Odata scoase la vedere, aceste biruri ar trebui sa fie reduse.

Pe de alta parte, reprezentantii lanturilor comerciale sustin ca, la nivel general, nu s-au observat scumpiri. “Este imposibil sa fi crescut, pentru ca, desi pe sectorul alimentelor toti sunt in pierdere, tot timpul este difuzata ideea ca romanii cauta ce e mai ieftin. In Europa, preturile lucreaza, pentru ca nimeni nu-si permite sa piarda, la noi insa toti sunt in pierdere”, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scumpiri, # supermarketuri, # preturi, # produse , #stiri Dragos Frumosu