Presa de azi: Mancarea si incalzirea, scumpite in pragul iernii

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 11:31
1480 citiri
Presa de azi: Mancarea si incalzirea, scumpite in pragul iernii

Dupa ce taierea salariilor a golit buzunarele romanilor, scumpirile din luna noiembrie au facut ca bugetul de cumparaturi sa se diminueze tot mai mult. Potrivit datelor INS, in luna noiembrie, mancarea s-a scumpit cu pana la 10%, iar tarifele pentru agentul termic au crescut cu 6%.

Vestea proasta este ca scumpiri ne asteapta si de la 1 ianuarie, cand accizele pentru combustibili si pentru tutun urmeaza sa fie majorate. Practic, "scumpirile de Anul Nou" vor fi cuvintele de ordine in Romania, potrivit 'Jurnalului National'.

Si asta dupa ce "mancarea si incalzirea au fost scumpite in pragul iernii", asa cum titreaza 'Adevarul".

In topul scumpirilor, "cartofii au fumat tigarile la inflatie", informeaza 'Evenimentul Zilei'. Data fiind situatia, "vanzarile de alimente au scazut cu 25% fata de 2008", conform 'Gandul'.

Jurnalul National: Scumpiri de Anul Nou

Anul 2011 vine cu scumpiri, accizele pentru combustibili si pentru tutun urmand sa fie majorate de la 1 ianuarie 2011, ceea ce ar putea conduce la noi cresteri de preturi pentru aceste produse.

Guvernul mizeaza on proiectul de buget pe anul viitor pe cresterea incasarilor din accize de la 17,4 miliarde de lei la 18,4 miliarde de lei in urma reducerii evaziunii fiscale si alinierii accizelor la tigarete la normele UE. Desi lanseaza astfel de date, autoritatile nu se abtina sa faca vreun comentariu cu privire la efectul pe care cresterea accizelor il va avea asupra preturilor si implicit asupra tintei de inflatie stabilita de BNR.

Proiectul de buget arata, mai exact, ca acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri, scrie Jurnalul National.

Scumpirile se vor face simtite inca din prima zi a anului, accizele fiind o componenta importanta a preturilor carburantilor.

Acciza calculata la 1.000 de tigarete va fi de 76,6 euro anul viitor, in crestere de la 74 euro in 2010. Acciza specifica va fi in prima jumatate a anului viitor de 48,5+22% din valoare.

Adevarul: Mancarea si incalzirea, scumpite in pragul iernii

Pana la majorarile de la anul, in aceasta iarna Romania a avut de-a face cu alte scumpiri. Preturile alimentelor de baza au crescut in noiembrie fata de octombrie cu pana la 10%, iar tarifele pentru agentul termic au avansat cu 6%.

Comerciantii si furnizorii au profitat de cererea crescuta si au scumpit tocmai produsele si serviciile de stricta necesitate: hrana si caldura.

Cele mai mari scumpiri le-au avut cartofii, ouale si produsele de panificatie, dar si agentul termic, anunta Adevarul.

Si fata de decembrie 2009, cele mai importante scumpiri au fost consemnate tot in categoria produselor strict necesare, de unde putem deduce ca furnizorii si comerciantii au ridicat preturile tocmai la marfurile cu cerere garantata, indispensabile in cosul de consum.

Evenimentul Zilei: Cartofii au "fumat" tigarile la inflatie

Indicele preturilor de consum la cartofi a inregistrat o crestere semnificativa in luna noiembrie fata de octombrie, de aproape 10%.

Alte produse alimentare care s-au scumpit in noiembrie fata de luna anterioara sunt ouale (7,95%), fructe proaspete (4,32%), faina (3,52%), legume si conserve (3,68%) si ulei (2,4%), informeaza Evenimentul Zilei.

In ceea ce privste produsele nealimentare, cea mai mare rata a inflatiei s-a inregistrat in noiembrie la energia termica, de 6,4%.

Gandul: Vanzarile de alimente au scazut cu 25% fata de 2008. Producatorii spun ca vina scumpirilor apartine hipermarketurilor

In ciuda faptului ca producatorii si procesatorii autohtoni se jura ca nu au mai umblat la preturi, romanii cumpara mancare din ce in ce mai scump.

Reprezentantii industriei alimentare spun ca vina pentru majorarile de preturi la alimente apartine comerciantilor, nu producatorilor sau procesatorilor. Vina apartine hipermarketurilor, prin care se vand 80% din marfurile alimentare.

"Cand acestia majoreaza preturile, si la piata din apropiere vanzatorii cresc preturile", a declarat pentru Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Acesta spune ca vanzarile de alimente au scazut in noiembrie 2010 cu 25% fata de noiembrie 2008 si cu 15% fata de aceeasi perioada din 2009.

"Nu cred ca producatorii sau procesatorii au majorat preturile, pentru ca vanzarile de alimente au scazut", a mai spus Dragos Frumosu, pentru Gandul.

Totodata, Frumosu crede ca scumpirea fainii ar putea fi explicata prin faptul ca acum se utilizeaza ca materie prima graul recoltat in acest an, care este mai scump decat graul din stocuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#alimentare, #incalzirea, #mancare, #nealimentare, #produse, #scumpiri , #stiri Dragos Frumosu