Preturile produselor alimentare vor exploda la sfarsitul lunii ianuarie

Miercuri, 05 Ianuarie 2005, ora 11:49
1120 citiri

Scumpirea energiei electrice si a gazelor naturale, incepand cu 1 ianuarie, va aduce dupa sine si majorarea preturilor principalelor produse alimentare. "Desi noi am previzonat scumpiri ale produselor alimentare, acum mai bine de doua luni de zile, patronatele cu fosta conducere a Ministerului Agriculturii au iesit la rampa in timpul campaniei electorale pentru a populatia, infirmand spusele noastre. Acum, ei sunt cei care anunta primele scumpiri la produsele alimentare". - Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Cel mai probabil, aceste majorarari vor fi operate o data cu sfarsitul acestei luni, perioada de dupa Sarbatori fiind considerata "moarta" pentru vanzari, in general.

La majoritatea produselor, preturile ar putea creste cu 4-5%, ajungandu-se chiar pana la 10% in cazul carnii de porc la poarta crescatoriilor. Se vor scumpi uleiul, laptele, carnea, dar si painea, in functie de procentul pe care il reprezinta, in costurile de productie, energia electrica si gazele naturale. Chiar si la produsele la care nu se anunta scumpiri pentru acest inceput de an, vor fi adaugate cateva mii de lei cel tarziu pana in luna mai.

In luna octombrie, sindicatele din industria alimentara au avertizat asupra iminentei scumpiri a produselor alimentare de baza. Mai multi reprezentanti ai unor patronate au fost convocati la Ministerul Agriculturii, ministrul de resort de la acea data, Petrea Daea, "convingandu-i" pe acestia ca nu se poate opera nici un fel de modificare de pret in plina campanie electorala. Daea a incercat sa dea o explicatie cel putin hilara: el a precizat ca, de pilda, carnea nu se va scumpi, pentru ca a scazut pretul la furaje.

"Exact acele patronate care in preajma campaniei sustineau, prin reprezentantii lor, ca nu se va opera nici o crestere de pret, acum au anuntat ca se vor adauga in plus cateva procente la fiecare produs de baza. Laptele si uleiul se vor scumpi cu 4-5%, la carne - sunt pareri impartite, dar crescatorii vor majora pretul cu 5-10% la poarta fermei. Si painea se va scumpi cu 1.000-1.500 lei", avertizeaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Majorarile de pret sunt, in primul rand, rezultatul cresterii preturilor la energie electrica (cu 4,6%) si la gaze naturale (cu 5%), incepand cu 1 ianuarie 2005. Reprezentantii ramurilor industriale in care aceste majorari nu induc modificari semnificative in costurile de productie spun ca "umflarea" preturilor va fi pusa de producatori pe seama cresterii salariilor, in contextul semnarii unui nou contract colectiv de munca, in negocierea caruia s-a pornit cu solicitarea unor cresteri salariale de 25%.

Si painea se va scumpi, dar din februarie

Aurel Popescu, presedintele patronatului "brutarilor" ROMPAN, sustine ca painea nu se va scumpi din... ianuarie. "Acum isi face toata lumea diverse calcule - costuri, analize -, asa ca s-ar putea scumpi din februarie. Grau este destul, dar, prin mai-iunie, vor aparea probleme privind calitatea acestuia pentru panificatie", a mai precizat Popescu.

Reprezentantii crescatorilor de porci si cei ai procesatorilor fac declaratii contradictorii. "Fara discutie, la poarta fermei, pretul carnii de porc va creste cu cel putin 5%. In acelasi timp, pretul carnii din magazine nu va cunoaste modificari. Cu o subventie mai mare si acordata la timp, vom putea pastra preturile actuale pentru cateva luni", sustine Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc. Acesta mai sustine ca pe stoc nu mai e nici zare de carne, in perioada sarbatorilor fiind vanduti peste 100.000 de porci.

Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, sustine varianta procesatorilor: "Nu se anunta nici o scumpire in 2005. Nu se justifica scumpirile, mai ales ca noi producem preparate folosind in proportie de peste 60% carne importata, iar taxele vamale au ramas cele de anul trecut". Importurile de carne de porc transata si congelata vor fi scutite si in acest an de la plata taxelor vamale, potrivit unei hotarari de guvern aprobate la sfarsitul anului 2004.

Pretul zaharului, salvat, deocamdata, de stocuri

Desi unii producatori de zahar au anuntat deja scumpiri cu 2-3%, presedintele Patronatului Zaharului, Ioan Armenean, sustine ca acestea vor fi resimtite abia in ajunul Pastelui.

"Deocamdata, pretul zaharului pe piata mondiala nu este in crestere. In plus, influenta preturilor la gaze si la energie in pretul zaharului este foarte mica - la zaharul din sfecla cam 15%, la cel din zahar brut - cu putin peste aceasta cifra. La aceasta data, stocurile de zahar sunt foarte mari, de aproximativ 150.000 de tone, cam caat consuma populatia Romaniei in patru luni", sustine Armenean.

Si pentru ca temerile consumatorilor sa fie "alungate pe deplin", nici producatorii independenti de bere nu anunta majorari de preturi pana in luna mai, cand se vor inregistra doar "cresteri rezonabile, dictate de inflatie", dupa cum sustine presedintele patronatului berarilor, Vifor Versescu.

Sursa: Curentul