Producatorii scumpesc alimentele din cauza secetei, importatorii se afla in castig

Joi, 16 August 2007, ora 14:07
1105 citiri

Producatorii sunt constransi sa creasca pretul la alimente cu pana la 40% pe fondul costurilor mari ale materiei prime, dar risca sa nu vanda marfa pentru ca produsele provenite din import sunt mai ieftine, a declarat, joi, pentru NewsIn. presedintele sindicatului FSIA, Dragos Frumosu.

"La mijlocul lunii septembrie, cel tarziu inceputul lui octombrie, toate produsele de baza se vor scumpi. Aceasta majorare este justificata, deoarece seceta din acest an a crescut pretul materiei prime", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Acesta a precizat ca cea mai mare scumpire, respectiv de 40 %, va fi aplicata la paine si la conservele de legume si fructe.

"In egala masura, ne asteptam ca pretul la carne de vita sa creasca cu 40 %, iar pretul uleiului sa se majoreze cu cel putin 10 %. De asemenea, lipsa furajelor pentru animale va determina o crestere cu pana la 20 % pe segmentul lactate. Mai mult, la aceste majorari aplicate de producatori, se vor adauga si alte procente ale comerciantilor", a explicat Frumosu.

Potrivit acestuia, producatorul roman risca sa ramana cu "marfa nevanduta", in contextul in care produsele din import sunt mai atractive pentru consumator, fiind mai ieftine.

"Pe de o parte, consumatorul ar trebui sa stie ca produsele lactate sau preparatele din carne provenite din import au termen de valabilitate mare si nu sunt din categoria alimentelor tocmai proaspete. Pe de alta parte, exista varianta ca pretul sa cantareasca mai mult in alegerea consumatorului, producatorul nostru riscand sa ramana cu marfa nevanduta", a mentionat Dragos Frumosu.

Presedintele FSIA a subliniat ca pentru a diminua efectele acestor scumpiri si pentru a proteja producatorii in fata importatorilor, statul ar trebui sa intervina, prin elaborarea unei strategii coerente.

"Pentru a nu se distruge industria alimentara, statul ar trebui sa intervina si, in special, Ministerul Agriculturii ar trebui sa discute cu patronatele si sa elaboreze o politica coerenta. Dincolo de aceste posibile strategii, ramane si varianta reducerii TVA pentru produsele alimentare", a spus Dragos Frumosu.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, recent, ca "nu exista niciun motiv real pentru cresterea preturilor la alimente" si a anuntat ca va cauta solutii "pentru eliminarea speculei de pe piata".

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.