Scumpiri pe toata linia din februarie

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 11:02
1186 citiri
Scumpiri pe toata linia din februarie

Incepand cu data de 1 februarie, romanii ar putea plati mai mult pentru traiul zilnic. Producatorii anunta cresteri de preturi la produsele de baza-paine, lapte, ulei, carne iar autoritatile se gandesc sa majoreze pretul gazelor.

In ceea ce priveste procentele vehiculate, acestea pot ajunge pana la 20% in cazul gazelor naturale. Exista, insa, si producatori care spun ca nu iau in calcul decat o crestere de doua-trei procente, cel putin in perioada aceasta, acest lucru depinzand si de cum va evolua cursul de schimb leu/euro sau preturile la utilitati.

Primii care au anuntat majorari sunt patronatele din industria panificatiei, invocand cresterea pretului la grau. Aceasta, desi printr-o decizie UE, cerealele se pot importa fara taxe din statele care nu sunt in afara Uniunii, lucru care ar fi trebuit sa tina pretul painii pe loc.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), spune ca scumpirile vor ajunge pana la 15%. "Scumpirile la lapte nu vor depasi un maximum de 5-7% in februarie. Daca ritmul deprecierii leului continua este posibil sa ajungem si la cresteri ale preturilor de pana la 15%. Alti factori care ar determina aceste scumpiri tin de cresterea pretului la ambalajele din import, de ingrediente si chiar de scumpirea carburantului.

E posibil sa ajungem la 3-3,5 lei pentru un litru de lapte la cutie si de 2-2,5 lei pentru laptele la punga", ne-a declarat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). Potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu, si painea va fi mai scumpa, dar acest lucru depinde cel mai mult de evolutiile care vor avea loc pe piata in perioada care urmeaza. "Pretul graului inregistreaza cresteri pe piata mondiala si evident costul este in euro. Este normal sa existe scumpiri atata timp cat leul se depreciaza", a mai spus acesta, fara a avansa inca o cifra.

Uleiul, mai scump cu maxim 10%

Si uleiul alimentar va fi unul dintre produsele pentru care vom plati mai mult in februarie. "O crestere de preturi de 10% este posibila. Toate pornesc de la pretul mondial al petrolului, daca acesta se scumpeste evident, materiile implicate in acest proces se vor scumpi si ele. Practic nu exista nici o solutie pentru a evita aceste scumpiri. Ce am putea face? Sa subventionam si sa dam la acelasi pret?", ne-a declarat Viorel Zichil, presedintele Patronatului din industria uleiului.

Acesta sustine ca inca mai avem de "tras" de pe urma anului agricol destul de slab. Pe lista produselor pentru care nu s-au facut inca planuri de majorare de preturi se afla carnea de pui si ouale.

"La carnea de pasare nu este piata, in lunile ianuarie si februarie, asa ca nu ar avea nici un sens sa marim costurile. La oua, pretul chiar s-a redus fata de luna decembrie cu aproximativ 5 bani. Iarna dupa Sarbatori nimeni nu mai cumpara oua si carne de pasare", ne-a spus Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre pretul la carnea de porc. "Noi, producatorii de carne de porc, nu dorim aceste scumpri mai ales in primele luni ale acestui an, dar daca Guvernul nu ne va sustine cum a facut-o si anii precedenti, vom fi nevoiti sa ridicam pretul. La noi va fi de un maxim de 2%.

Cum spuneam, daca Guvernul nu doreste sa subventioneze sau sa ne acopere anumite pierderi, ne asteptam ca in luna decembrie a acestui an, scumpirile sa fie de pana la 50%", ne-a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Lista scumpirilor mai cuprinde gazele naturale, pentru care se lanseaza procente naucitoare, de pana la 20%. si CFR ar vrea sa mai adauge 7% la biletele de tren.

<a href=http://www.gandul.info/economia/scumpiri-pe-toata-linia-din-februarie.html?3936;2334637/ target=_blank>Gandul</a>