Tarifele de distributie si pretul de import au determinat scumpirea gazelor cu 8,5%

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 10:31
1490 citiri
Tarifele de distributie si pretul de import au determinat scumpirea gazelor cu 8,5%

Preturile gazelor naturale la consumator cresc in medie cu 8,5%, de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie, a anuntat miercuri Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania", se precizeaza in comunicat.

Decizia aplicarii majorarii preturilor este determinata de evolutia pretului gazelor naturale din import si de ajustarea tarifelor pentru distributia gazelor naturale.

De asemenea, pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 RON/1000 mc fata de 470 RON/1000 mc in trim. IV 2007, ceea ce reprezinta o ajustare de 5%, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale.

Cea mai mare pondere in scumpirea cu 8,5% a gazelor naturale la consumator o au tarifele de distributie si pretul gazelor din import ( 7%), in timp ce producatorii interni de gaze, Romgaz si Petrom, vor aplica o majorare a pretului intern de 1,5%, au declarat miercuri, pentru NewsIn surse din piata.

Reprezentantii ANRE apreciaza ca ajustarea pretului la consumator incepand cu 1 februarie 2008 reprezinta o solutie acceptabila, care are in vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale si estimeaza ca, in aceste conditii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi.

In functie de evolutia pretului de import, pentru trimestrele III si IV 2008 ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustari de preturi, mai spune sursa citata

"Pentru a asigura suportabilitatea pretului, sumele suplimentare colectate de catre producatori ca urmare a acestei cresteri vor fi dirijate catre fondul social, acest lucru fiind stabilit in discutiile cu prim ministrul, Calin Popescu Tariceanu. In perioada urmatoare, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", precizeaza ANRE.

Dupa anuntarea scumpirii gazelor, autoritatile au prezentat masurile de atenuare a impactului social al deciziei.

Astfel, familiile care au un venit de 150 de lei pe membru de familie vor primi un ajutor social de 333 de lei iar cele care au un venit de cel mult 615 lei - un ajutor de 27 de lei - a anuntat ministrul Economiei si Finantelor.

Plafonul maxim pana la care se acorda ajutorul social este de 615 lei pe membru de familie. in acest caz, ajutorul social va creste de la 17 lei, cat este in prezent, la 27 de lei. Familiile unde venitul pe membru de familie este de 1,5 lei vor beneficia de un ajutor de 333 de lei, cu 100 de lei mai mare decat cel acordat in prezent - 233 de lei.

Potrivit ministrului Varujan Vosganian, de acest ajutor vor beneficia aproximativ 850.000 de familii, respectiv trei milioane de persoane.

Sumele acordate populatiei cu venituri reduse vor proveni dintr-un fond de solidaritate, la care principalele companii producatoare de gaze - Romgaz si Petrom - au fost de acord cotizeze, in urma unor consultari cu reprezentantii Guvernului. Sumele vor fi acordate din profitul inregistrat de cele doua societati, rezultat din comercializarea gazelor. Vosganian a precizat ca, in acest scop, va fi incheiat un protocol cu Romgaz si cu Petrom, in zilele urmatoare, si estimeaza ca in fond vor fi stranse aproximativ 200 de milioane de lei.

Efectele scumpirii gazelor se vor resimti insa si indirect, prin scumpiri in lant la alimente, de exemplu.

Preturile produselor alimentare vor creste cu pana la 20 %, aceasta majorare fiind determinata de scumpirea gazelor, dar si de deprecierea leului sau de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, Dragos Frumosu.

"Majorarea cu 8,5 % a gazelor naturale are o influenta de pana la 7 % in pretul produselor alimentare, iar ponderea variaza in functie de gradul de utilizare in procesul tehnologic. Sunt sectoare, cum ar fi panificatia sau industria zaharului, unde gazele sunt utilizate mai mult sau, din contra, industria carnii, unde gazele au o pondere mai mica", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Potrivit acestuia, trei sunt cauzele care vor determina scumpirea cu pana la 20 % a alimentelor, respectiv deprecierea leului, pretul la combustibil si majorarea gazelor. Astfel, preturile se vor modifica in etape, incepand din 1 februarie, urmand ca cea mai mare majorare, de pana la 20 %, sa se aplice din luna martie.

Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca producatorii din sector cauta solutii pentru a rezista pe piata.

"Nu toti producatorii isi permit sa scumpesca painea, pentru ca exista riscul ca, in functie de piata, sa ramana cu marfa nevanduta. insa, alta varianta nu au, pentru ca majorarea preturilor la gaze reprezinta bomboana pe coliva, dupa pretul materiei prime. in acest context, nu este exclus ca in scurt timp sa ne confruntam cu fenome de blocaj in sectorul de morarit si panificatie", a spus Viorel Marin.

Totodata sunt propuse si solutii pentru iesirea din aceasta criza.

"Guvernantii trebuie sa inteleaga ca reducerea TVA este singura solutie. Trebuie sa ne uitam la tari ca Franta sau Germania, unde TVA este intre 0-5 %. Alaturi de reducerea TVA, ar trebui identificate metode pentru limitarea adaosului comercial practicat in magazine. Noi ne luptam sa ajungem pe rafturile magazinelor, insa comerciantii adauga pana la 0,2 lei pentru fiecare paine", a explicat Viorel Marin.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.