Taxa pe fast-food va genera evaziune fiscala

Joi, 04 Februarie 2010, ora 14:04
1479 citiri
Taxa pe fast-food va genera evaziune fiscala

Taxa pe alimentele nesanatoase va provoca evaziune fiscala si va indrepta populatia spre produse mai ieftine si mai proaste de pe piata neagra, considera reprezentantii industriei alimentare prezenti, joi, la dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii, informeaza NewsIn.

Potrivit reprezentantilor ministerului, lista produselor care vor fi taxate nu a fost inca finalizata, dar secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat ca nu vor fi taxate legumele, carnea, laptele si derivatele din acestea si nici ouale. Lista va fi finalizata in doua-trei luni, iar taxa va fi variabila, in functie de produs.

"Avem multe probleme legate de sanatatea publica si nu putem sta cu mainile in san. Va trebui sa reinvatam sa ne hranim", a spus Cercel.

Potrivit reprezentantului Romalimenta, Mihai Visan, orice taxa are doua efecte: afecteaza buzunarele consumatorului si incurajeaza economia subterana.

"Toate aceste masuri fiscale nu fac decat sa ne ingroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contributiei, ci ministerul ar trebui sa le discute direct cu populatia", considera Visan.

Dragos Frumosu, reprezentantul Federatiei Nationale a Sindicatelor din industria alimentara, este de parere ca, in momentul de fata, procentul ridicat de obezitate din Romania este cauzat de veniturile reduse care determina o alimentatie proasta.

Un alt efect al introducerii taxei pe fast-food, amintit de reprezentantii industriei alimentare, este faptul ca romanii din Ardeal si Banat vor pleca la cumparaturi in Ungaria, iar cei din sudul tarii in Bulgaria, unde produsele sunt mai ieftine.

La dezbatere au fost prezenti si reprezentanti ai societatii civile, care au venit cu propuneri precum crearea de parteneriate intre autoritati si industrie, in loc de impunerea unor noi taxe. Ei au mai propus taxarea aditivilor, in loc de taxarea produsului finit, si crearea unui fond special in care sa intre banii colectati prin taxa de fast-food, in loc ca acestia sa ajunga in bugetul de stat.

#evaziune, #fast, #fiscala, #food, #taxa , #stiri Dragos Frumosu