Toamna aduce scumpirea alimentelor

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 14:02
1819 citiri
Toamna aduce scumpirea alimentelor

Toamna aduce roade bogate, spune o vorba populara, insa nu si pentru Romania anului 2010, pentru care aduce scumpiri la alimente. Pana acum au fost anuntate scumpiri de 30% la paine si de 15% la ulei, insa lantul majorarilor de pret s-ar putea continua cu legumele si fructele din import si produsele lactate.

"La cereale, la grau si la floarea soarelui, pretul a crescut considerabil in ultima perioada de timp, asa ca scumpirea la paine va fi de pana la 30%, iar la ulei intre 15% si 17%.

Probabil vom mai avea scumpiri, dar in perioada noiembrie - decembrie, la legume un 7-8%, pentru ca atunci legumele noastre pe care le avem vor disparea, ma refer la tomate, la ardei, la vinete. In perioada de la sfarsitul lunii octombrie si pana la sfarsitul lui martie o sa luam din import. Pentru ulei si paine scumpirile vor fi de la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie", a precizat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar, pentru Ziare.com.

Desi romanii, a caror putere de cumparare a scazut considerabil in ultima perioada, sustin ca scumpirile nu sunt justificate, caci cel putin la floarea soarelui Romania a avut o productie mai mare decat anul trecut, specialistii in domeniu sunt de alta parere.

Recolta floarea-soarelui se apropie de final, iar fermierii se asteapta la o productie medie la hectar de aproximativ 1.800 de kilograme, cu 300 de kilograme mai mare decat anul trecut. Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia nationala va ajunge la 1,4 milioane de tone, fata de doar 1,09 milioane de tone inregistrate in 2009.

"Din pacate noi nu depindem de o piata interna, dar sa nu uitam ca ministerul a uitat sa spuna un singur lucru: chiar daca recolta la floare este mai buna decat anul trecut, asta nu inseamna ca acopera necesarul de ulei pentru populatie, asa cum este si la grau.

Degeaba am avut o recolta de 4,5 milioane de tone, daca din totalul acestei cantitiati undeva la 60% a fost grau furajer, din cauza ploilor, calitatea acestui grau a avut de suferit. Atunci, automat cresterea pretului a fost evidenta, si nu numai la noi, ci in toata lumea. S-a intamplat ceva aproape nemaintalnit: intr-o luna de zile pretul la grau a crescut de la 130 de euro tona la 230 de euro, la bursa. Ceea ce se intampla pe plan international afecteaza si piata din Romania", a adaugat seful Agrostar.

La randul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), considera ca majorarea pretului la paine si ulei este inevitabila, atat timp cat pretul materiilor prime a crescut atat pe plan intern cat si international.

"Este cert ca undeva la inceputul anului va trebui sa importam grau si la fel de cert este ca pretul graului este destul de ridicat, atat in Romania cat si la nivel mondial.

La paine, din punctul asta se justifica o majorare de pret, fara a face insa precizarea ca noi avem in Romania un pret cu mult sub pretul tarilor europene, care au un pret mult mai ridicat, dar sigur ca si conditiile vizavi de castigurile oamenilor sunt altele. La ulei a crescut de asemenea pretul materiei prime, asa ca, pentru a nu avea pierdere, trebuie sa cresc corespunzator si pretul", a precizat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.

Pentru ca Romania importa aproximativ 70% din carnea necesara realizarii preparatelor, acestea ar putea avea si ele preturi majorate din aceasta toamna, pe fondul fluctuatiei cursului leu-euro.

"Sunt influente care se pot manifesta, dar parerea mea este ca este prematur acum sa discutam de scumpiri la aceste categorii, mai ales ca aici este o problema legata si de contractia pietii, avand in vedere programul de austeritate, cu diminuari de salarii in sistemul bugetar, de diminuari de tichete de masa. Era un nucleu puternic de consum sistemul bugetar.

Cu cat se apropie iarna si cu cat vor creste costurile de intretinere pe cap de familie, consumul la alimente se va diminua. In aceste conditii, pentru industria alimentara va fi o mare problema, pentru ca daca nu pot sa isi gestioneze foarte bine preturile, vom asista la foarte multe inchideri de activitati", a precizat Stefan Niculae, fara sa dea un procent in acest sens, si adaugand ca "la zahar si orez nu sunt probleme".

O fluctuatie de pret va fi si la lapte, insa este una normala pentru acest sezon, considera seful FSIA.

"In mod normal la lapte nu ar trebui decat foarte putin marit pretul, caci exista o diferenta de pret traditionala intre vara si iarna, pentru ca vara animalele sunt hranite la pasune si dau o cantitate mai mare de lapte si calitativ mai buna, fata de iarna cand mananca fan. De regula, pretul fluctueaza cu 4-5%", a adaugat Dragos Frumosu.

Legumele si fructele sunt si ele pe lista alimentelor a coror preturi vor creste, intrucat importam 80% din acestea si nu avem decat 3-4 luni pe an maxim in care consumam productia proprie.

"Cresterea de preturi la legume si fructe tine de transport, de cursul leu-euro si de respectul importatorului si comerciantului fata de cumparator, care are puterea de cumprarare tot mai mica. Mi-e greu sa va dau procente, dar daca se va intampla lucrul acesta, desi subliniez ca nu exista conditii certe in afara de paine si ulei in momentul de fata, va fi din cauza problemelor economice ale Romanie, absentei masurilor care sa redreseze putin economia.

Pe fondul crizei la nivel mondial pot aparea preturi majorate, iar in mod normal si cert un procent de crestere pot aparea pe categorii de produse, dar nicidecum mai mult de 7-8%, pentru ca in conditiile in care ar fi mai mare chiar ar scadea vanzarile spectaculoase", a precizat Dragos Frumosu.

Producatorii agricoli, cei mai castigati

In aceasta situatie, singurii castigatori sunt producatorii agricoli, care au obtinut un pret mai bun la cereale si care nu au mai iesit pe pierdere in acest an.

"Pe de alta parte, aceasta criza de productie, cel putin la cereale, a fost pana la urma benefica pentru proucatorul agricol, care a vandut de ani buni productia in pierdere. Daca ne uitam la pretul la grau acum, care este undeva la 7.000 de lei vechi pe kilogram, conform costurilor realizate de un agricultor din Romania, la nivelul preturilor la seminte, la inputuri, la costul cu forta de munca, o sa vedem ca acesta este un pret acoperitor pentru el.

Deci pentru agricultor s-a facut dreptate, daca pot sa spun asa, vizavi de preturi. Toata aceasta crestere a fost in fiecare an dirijata de zona de intermediari. Agricultorii, in marea lor majoritate, nu au capacitatea de depozitare a cerealelor sau a fructelor, nu au capacitatea de procesare a laptelui sau a produselor din carne, si atunci tot sistemul acesta de silozare, de intermediere, intotdeauna a adus la cresteri nejustificate de pret", considera seful Agrostar.

Exportam produse, desi nu avem nici pentru noi

Daca Rusia si Ucraina au inchis exporturile, Romania nu a facut acest lucru, iar din informatiile detinute de Stefan Nicolae, in conditiile in care tara noastra a avut o productie proasta de grau, s-au facut exporturi.

"Mi se pare aberant si o lipsa totala de profesionalism a Guvernului. In momentul in care tu ai probleme, in primul rand tu trebuie sa iti protejezi populatia si sa asiguri cantitatea de grau suficienta, stiind ca noi suntem dependenti de cereale, adica Romania consuma foarte multe paine.

Guvernul Romaniei nu are nicio problema in sensul asta, nu se implica nici atunci cand avem grau, nici atunci cand nu avem grau, cu toate ca exista o legislatie a Uniunii Europene, aceea de a stabiliza piata prin diferite mecanisme, prin interventii de piata, pentru ca in zona asta chiar daca exista economie de piata, sa nu uitam ca toate statele europene isi protejeaza populatia prin diferite mecanisme ca sa nu creasca preturile foarte mult", a conchis seful Agrostar.

#scumpire, #alimente, #criza , #stiri Dragos Frumosu