Funeriu: Directorii vor putea face economii, prin costul standard per elev

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 17:15
3476 citiri
Funeriu: Directorii vor putea face economii, prin costul standard per elev
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu

Costul standard pe elev este din 2012 un pas urias spre echitate, intrucat o scoala dintr-o comuna bogata si una dintr-o localitate saraca vor primi aceleasi fonduri pentru salarii si alte cheltuieli daca au acelasi numar de elevi, a declarat pentru Mediafax ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Funeriu a mentionat ca in 2012, prin costul standard per elev sunt finantate atat salariile, cat si cheltuielile cu intretinerea, materiale si servicii pentru evaluarea periodica interna a elevilor si cheltuieli cu formarea continua a cadrelor didactice.

"Altfel spus, o scoala care este intr-o comuna bogata si o scoala care este intr-o comuna saraca vor primi aceeasi suma pentru salarii si pentru cheltuielile anuntate daca au acelasi numar de elevi. Inainte, intr-o comuna bogata, oras bogat, primarul cumpara tabla electronica si mijloace moderne, iar in altele primarul nu platea nici macar incalzirea. Acest lucru nu va mai fi posibil de acum inainte pentru ca va exista echitate in sistem.

Sumele sunt aceleasi indiferent de comuna in care se afla scoala. Este un pas urias. Desigur, primariile, daca au resurse pot, peste aceste resurse care vin direct din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, finanta suplimentar scolile. Aceste sume asigura standardul. Este un pas urias spre echitate. Primarul nu va mai avea scuze sa nu plateasca incalzirea la scoala sa nu realizeze aceste servicii minime pentru copii", a mai spus Funeriu.

Costul standar pe elev, coeficient 1 este de 2.235 lei pentru salarii si 264 pentru celelalte cheltuieli. Romania a fost impartita in multe zone in functie de temperatura, astfel incat la cele unde este mai frig, coeficientul este de 300 de lei cost standard pentru cheltuieli, a adaugat ministrul Educatiei.

"Costul fiind standard, daca un director este bun gospodar si are grija ca la chiuvete sa nu curga apa continuu, face economii si reduce risipa poate cumpara instrumente de invatare de mai buna calitate. Poate sa schimbe bancile, sa faca investitii in folosul elevilor pentru ca banii vor fi aceiasi. Gospodarii buni stiu cand sa deschida si cand sa inchida caloriferele sa faca mici reparatii si banii economisiti sa ii folosesca in interesul elevilor", a adaugat Funeriu.

El a spus ca de la inceputul anului scolar 2011 - 2012, peste 92% dintre copiii Romaniei invata in scoli autorizate sanitar, adica in conditii bune. In prezent, in Romania sunt peste 6.200 de scoli cu personalitate juridica de la peste 8.500 de scoli in urma cu doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru Educatie Daniel Funeriu, #Funeriu educatie , #Cursuri analiza financiara