Prima scoala de business din Romania unde studentii sunt platiti

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:55
6809 citiri
Prima scoala de business din Romania unde studentii sunt platiti

Sistemul de invatamant romanesc a fost indelung criticat. Ministerul Educatiei nu are inca o solutie viabila, desi au fost implementate mai multe schimbari, de-a lungul timpului.

Cefora, prima scoala de business din tara, propune un program educational unic in Romania, care functioneaza cu succes in alte state europene.

La Cefora, studentii nu platesc taxa de studii anual si nici macar taxa de inscriere, ci doar 100 de lei, doar dupa ce procesul de admitere a fost incheiat. Ba mai mult, toti candidatii care trec de interviul pentru admitere beneficiaza de experienta personalului didactic, format in proportie de 99% din manageri si antreprenori.

Exista insa si un dezvantaj: momentan, diplomele acordate de Cefora, sub tutela ESA Paris, nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. Daniel Nica, reprezentantul Scolii de Business Cefora, spune ca Romania este singurul stat european unde diploma nu este recunoscuta si ca se afla in continuare in negocieri cu reprezentantii ministerului de resort pentru a remedia acest impediment.

Un concept unic pe piata

Cefora este singura scoala din Romania unde studentii fac, in egala masura, cursuri teoretice si practice. Nu platesc, dar sunt recompensati financiar de compania unde aleg sa faca stagiul practic.

"Programul educational este unic, pentru ca presupune invatamantul in alternanta, adica 50% este parte teoretica si 50% parte practica. Partea teoretica se face la sediul institutiei, cu profesorii care sunt manageri de top sau antreprenori, iar practica se face in cadrul uneia dintre companiile aflate in parteneriat cu Cefora", a explicat Daniel Nica, pentru Business24.

Cei care sunt interesati vin intai la un interviu cu reprezentantii Cefora si dupa ce il promoveaza stabilesc impreuna cu angajatii Scolii de Business o companie, pentru proba practica.

La compania respectiva, partenera Cefora, se prezinta din nou pentru un interviu, dar de data aceasta ca pentru angajare. De abia dupa ce sunt acceptati si de companie, se pot declara admisi. In acest moment, achita taxa de 100 de lei, o singura data.

Modelul a pornit din Franta, unde s-a bucurat de succes, pentru ca studentii sunt pregatiti, in cadrul probelor practice, de "companiile-gazda", firmele partenere Cefora. Printre acestea se numara Cora, Carrefour, Michelin sau Sephora. In acest moment, reprezentantii scolii de business se afla in negocieri pentru un parteneriat cu Christian Dior, asa cum dezvaluie directorul Cefora.

Multumita acestor parteneriate, studentii se pregatesc pentru un loc de munca in firma unde au efectuat stagiul de practica. Au ocazia sa se familiarizeze cu politica firmei, cu procedurile de lucru si sa inteleaga responsabilitatile unui salariat. In schimb, sunt si platiti. "Este un contract de bursa, stabilit inainte, de 150 de euro pe luna, in primul an", explica Daniel Nica.

Durata scolarizarii este de trei ani. Cheltuielile pentru primii doi sunt suportate integral de companiile partenere, in timp ce studentii trebuie sa plateasca pentru al treilea an 650 de euro. Toti cei trei ani de studiu sunt obligatorii. Exista si posibilitatea preluarii in continuare a cheltuielilor pentru cel de-al treilea an de studio de catre compania-gazda, ca un bonus suplimentar.

Candidatii care vor sa se inscrie la Cefora trebuie sa fie absolventi de bacalaureat si sa aiba cel mult 26 de ani. "Pregatim managerii pentru postul de middle management. Fiecare student are un parcurs foarte clar in compania in care face practica. Stie din start de unde incepe si unde trebuie sa ajunga", spune directorul Nicolas Combat.

Cefora versus ASE

Comparativ cu alte scoli care au in programa cursuri de business si care se pot lauda ca au pregatit antreprenori si oameni de afaceri, Cefora are avantajul experientei practice pe care o promit cursantilor. Desigur, sistemul alternant, intre seminariile teoretice si cele practice, implica si cateva dezavantaje.

"In comparatie cu ASE-ul, noi oferim o siguranta. Nu platesc nimic si castiga experienta. Sunt doi ani de lucru in compania unde au facut practica si se poate angaja acolo. Nu porneste de la zero, spre deosebire de un absolvent de ASE".

O alta diferenta este ca la Cefora studentii invata doar materiile de baza, necesare pentru evolutia profesionala: economie, o limba straina, drept comercial, comunicare si negociere, marketing, informatica sau managementul comercial.

Daca la ASE cursantii pot merge fara probleme si la serviciu, la Cefora nu exista aceasta posibilitate. Cursurile dureaza intre sase si opt ore pe zi, iar numarul de credite este acelasi ca la oricare facultate. Altfel spus, pentru toate examenele nepromovate, numarul de credite scade.

"De obicei, avem o grupa maxima de 30 de studenti pe an, in functie si de ceea ce ne cer companiile. Anul acesta avem studenti la Carrefour, la Cora si suntem in discutii cu Lafarge si cu Christian Dior", spune directorul scolii.

Modelul adoptat de Cefora se inspira din cel aplicat in Franta, unde sunt cateva sute de mii de persoane inscrise la cursuri de acest tip, anual. Pe plan local, acest model este asociat cu invatamantul postliceal, desi formarea profesionala este diferita.

Practic, domeniile de activitate sunt complet diferite de cele asociate in general cu un "muncitor". Absolventii Cefora se angajeaza pe posturi de middle management. Din punct de vedere al businessului, Cefora se finanteaza prin veniturile de la companiile partenere.

Comisia Europeana a lansat, recent, o initiativa pentru a impulsiona recunoasterea aptitudinilor si competentelor dobandite in afara cadrului scolar si universitar. Prin recomandarea sa, Comisia indeamna statele membre sa stabileasca sisteme nationale pentru validarea invatarii non-formale si informale.

Acest lucru ar permite cetatenilor sa obtina o calificare integrala sau partiala pe baza aptitudinilor si competentelor dobandite in afara educatiei formale. Numai Finlanda, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos dispun in prezent de sisteme cuprinzatoare pentru validarea invatarii non-formale si informale.

#Cefora, #scoala business, #student , #Cursuri management