Cat de mult cantaresc in CV studiile in strainatate? Vezi ce spun specialistii in HR

Joi, 12 Iulie 2012, ora 19:00
4166 citiri
Cat de mult cantaresc in CV studiile in strainatate? Vezi ce spun specialistii in HR

O facultate in strainate reprezinta o investitie "cu bataie lunga" in cariera: un tanar cu astfel de studii va fi favorizat in fata unuia care si-a terminat studiile in tara, potrivit specialistilor HR contactati de Business24.

Insa cat de mult mai catareste o astfel de diploma intr-un CV in an de criza financiara?

Studiile la universitatile din strainatae cantaresc foarte greu in curiculum vitae al oricarui candidat, chiar daca suntem in perioada de criza si avem tendinta sa credem ca, de vreme ce numarul locurilor de munca a scazut, candidatul cu astfel de referinte va fi considerat supracalificat.

Mihaela Feodorof, director in cadrul Yourway Counseling: Ei vor constitui profilul profesionistului global

O astfel de diploma cantareste foarte mult, insa nu doar pentru ca este vorba de o universitate din strainatate, ci datorita domeniilor pe care le-a studiat tanarul si a modului in care ele au completat competentele lui.

A avea o diploma pe un domeniu nisat duce spre o specializare, a avea o diploma pe mai multe componente pe care vrei sa te dezvolti, inseamna pentru piata romaneasca o valoare. La universitatile din strainantate se pot alege domeniile in care vrei sa studiezi, se pot pune laolalta si iti poti completa profilul si competentele, devenind un specialist.

Eu cred foarte mult, atat in tinerii din Romania care se pregatesc pe un domeniu care ii pasioneaza, cat si in cei care se specializeaza in strainatate, pentru ca este o modalitate mai flexibila, mai moderna, mai stimulatoare pentru ei.

In plus, cei care isi obtin un job in strainatate se valideaza profesional. Ei vor constitui practic un profil al profesionistului global, nu mai conteaza de unde vii, daca esti in stare sa iei job-ul contra unui candidat din tara respectiva, asta inseama ca esti mai bun decat el.

Ana Ber, specialist HR: Tinerii care studiaza in strainatate isi dezvolta abilitati care ii ajuta sa se vanda pe piata muncii

Depinde foarte mult de specializare, la ce facultate si in ce tara. In principiu, este un plus. Cu regret trebuie sa spun ca sunt foarte putine facultatile din Romania, care se ridica la nivelul celor din strainatate.

Programa la facultatile din Romania este in general pur teoretica, se bazeaza mult prea putin pe partea practica, si atunci studentii sunt clar in dezavantaj. Tinerii care studiaza in strainatate au de castigat nu doar la nivel de bagaj academic, ci si la nivel de dezvoltare personala, abilitati de comunicare, de prezentare, de abordare a unui business, lucru pe studii de caz.

Cu siguranta, un student cu studii in strainatate cu siguranta este favorizat de context. El si-a dezvoltat abilitatile soft, spre deosebire de studentii nostri, care nu au parte de astfel de programe. Nu cred ca cei care studiaza in strainatate sunt mai buni, mai destepti decat cei romani, ci doar isi dezvolta abilitati care ii ajuta sa se vanda pe piata muncii.

Ana Ber este senior consultant in cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger, companie specializata in training, pregatire, consultanta, recrutare si selectie de forta de munca

Iuliana Matei, specialist HR: Numarul tinerilor interesati sa studieze in strainatate a crescut

Cred ca numarul tinerilor interesati sa studieze in strainatate a crescut fata de anii in care rata de promovabilitate la Bacalaureat era mai mare, pentru ca cei buni continua sa aleaga universitatile din strainatate.

#studii strainatate avantaje, #diploma studii strainatate, #CV studii strainatate , #Pregatire profesionala