Piata de brokeraj a scazut la 3,19 miliarde lei in 2011

Marti, 22 Martie 2011, ora 12:03
3241 citiri
Piata de brokeraj a scazut la 3,19 miliarde lei in 2011

Brokerii de asigurari au intermediat anul trecut prime brute subscrise de circa 3,195 miliarde lei, cu 0,5% mai putin decat in 2009, in conditiile in care piata romaneasca de asigurari a scazut cu 5,7%, la 8,36 mld. lei, a declarat marti presedintele Comisiei de Supraverghere a Asigurarilor (CSA), precizeaza NewsIn.

"Comparativ cu anul anterior, volumul de prime intermediate de catre brokerii de asigurare a scazut nesemnificativ, cu numai 0,5%.

Acest procent este mult mai mic decat scaderea cu 5,7% a primelor brute subscrise de catre asiguratori, fapt care arata ca brokerii au reusit, prin eforturi sustinute, sa nu fie afectati de efectele crizei economice.

De altfel, daca primele brute subscrise de asiguratori nu s-ar fi contractat in 2010 cu 5,7%, gradul de intermediere prin brokeri ar fi ramas la nivelul din 2009", a mentionat presedintele Comisiei de Supraverghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Totodata, gradul de intermediere prin brokeri in total prime brute subscrise a crescut cu 2% fata de 2009, la 38,2%.

Seful CSA a mai spus ca piata de brokeraj este foarte concentrata, circa 83% din primele intermediate fiind realizate de un numar de 100 de brokeri, dintr-un total de 530 de brokeri cati erau autorizati sa functioneze la 31 decembrie 2010.

"Negocierea contractelor de asigurare si reasigurare a adus brokerilor venituri in suma de 510,9 milioane lei, in crestere cu 7% fata de 2009. Acest tip de venituri reprezinta 95,3% din veniturile totale realizate din activitatea de brokeraj", a mai spus Toncescu.

Aceasta a adaugat ca regularizarile de daune, care au fost realizate de un numar de 26 de brokeri in 2010, au generat venituri de circa 11,6 milioane lei, nivel similar cu cel din anul anterior. Celelalte tipuri de venituri din activitatea de brokeraj au fost in suma de 13,6 milioane lei, nivel similar cu cel din 2009.

"In total, veniturile realizate din activitatea de brokeraj in 2010 au fost in suma de 536,1 milioane lei, in crestere cu 6% comparativ cu 2009. 

De altfel, acest ritm anual de crestere a veniturilor totale din activitatea de brokeraj a fost mai bun decat cel inregistrat in anul anterior, de 3%", a mai spus Toncescu.

Seful CSA sustine ca potentialul asigurabil din Romania este in continuare foarte ridicat
, insa pentru a creste gradul de intermediere este absolut obligatorie continuarea eforturilor de pregatire profesionala a brokerilor de asigurare si a intermediarilor, in general, dar si a eforturilor de educare a publicului.

"Pot sa va asigur ca autoritatea de reglementare si supraveghere pe care o reprezint se va implica direct in acest sens, in paralel cu imbunatatirea cadrului legislativ pe masura identificarii unor aspecte ce ar putea crea probleme, dar si pe masura modificarii legislatiei europene", a mai spus Angela Toncescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, #brokeri, #miliarde, #piata romaneasca , #Pregatire profesionala