Aliaj metalic de patru ori mai rezistent decat titanul, obtinut de o cercetatoare romanca

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 14:56
1359 citiri
Aliaj metalic de patru ori mai rezistent decat titanul, obtinut de o cercetatoare romanca
Foto: Rice University

Un metal super-dur a fost creat in laborator de o echipa de cercetatori americani condusa de romanca Emilia Morosan de la Universitatea Rice, Houston, prin topirea impreuna a titanului si a aurului, obtinandu-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeste compatibil cu tesuturile vii.

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decat titanul pur si are aplicatii medicale, prelungind durata de viata a implanturilor, spun membrii echipei de cercetatori. In momentul de fata, implanturile de genunchi si de sold conventionale trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii dupa aproximativ 10 ani.

Prof. Emilia Morosan, de la Universitatea Rice, a declarat ca echipa sa a facut descoperirea in timp ce studia magneti neconventionali realizati din titan si aur.

Noile materiale trebuie sa fie transformate in pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obtinut - beta-Ti3Au - a fost prea dur pentru a fi macinat intr-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul "a ...citeste mai departe despre "Aliaj metalic de patru ori mai rezistent decat titanul, obtinut de o cercetatoare romanca" pe Ziare.com

#romanca aliaj mai dur titan, #aliaj metalic mai dur titan, #romanca Rice Houston aliaj titan , #Stiri Educatie