Granturile pentru olimpici vor intra in vigoare de saptamana viitoare

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 22:47
1252 citiri
Granturile pentru olimpici vor intra in vigoare de saptamana viitoare
Foto: gov.ro

Hotararea de Guvern privind acordarea de granturi pentru olimpicii cu rezultate deosebite la concursurile nationale si internationale va intra in vigoare saptamana viitoare, valorile granturilor fiind cuprinse intre 1.500 si 3.500 de euro pe an, a anuntat, sambata, la Galati, Ministrul Cercetarii si Inovarii, Serban Valeca.

"Joia trecuta, s-a aprobat o Hotarare de Guvern care prevede, pe langa bursele si alte stipendii pentru studentii romani deosebiti, un grant de cercetare pentru toti olimpicii romani care au castigat locurile I, II III la olimpiada nationala sau internationala.

Sunt 3.500-1.500 de euro pe an, inca 700 de euro pentru un grup de cinci care vor sa faca un montaj experimental si inca 500 euro - contravaloarea participarii la conferinte nationale sau internationale. Toate le-am gandit vazand cam ce-i tenteaza pe ei afara, iar sumele de bani din Romania ar fi mai mari ca cele din Olanda sau Marea Britanie si am considerat ca aceste mici genii e bine sa ramana in tara", a declarat, sambata, Serban Valeca, prezent la deschiderea celei de-a 26-a editii a campionatului national de karate traditional pentru copii.

Ministrul a precizat ca unul dintre efectele acestei hotarari este o competitie mai mare in universitatile romanesti.

" (...) Pentru ca obligativitatea este sa urmeze universitati din tara, cu program Erasmus, daca vor, pot sa mearga si afara, nu-i tine nimeni aici - patru plus doi ani master, deci sase ani si minimum patru ani sa lucreze intr-un institut de cercetare in Romania, deci zece ani beneficiaza de acest program cu aceste conditionalitati. Din pacate, probabil copiii si-au facut in acest an o anumita optiune, dar sper ca dupa lansarea programului sa inceapa sa vina, sa aiba o accesibilitate mai mare", a explicat Valeca.

Ministrul Cercetarii considera ca sumele nu sunt impovaratoare pentru bugetul de stat, chiar daca ar putea accesa toti cei 600 de olimpici din acest an.

"Deci eu cred ca acesti copii de exceptie au o varianta foarte buna de a ramane in tara si de studia si de a lucra in domeniul cercetarii", a mai spus Serban Valeca. ...citeste mai departe despre "Granturile pentru olimpici vor intra in vigoare de saptamana viitoare" pe Ziare.com

#granturi olimpici cercetare , #Stiri Educatie