Guvernul vrea sa dea granturi de 3.500 de euro pentru olimpici, cu conditia sa lucreze 10 ani in tara, in cercetare

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 13:46
1249 citiri
Guvernul vrea sa dea granturi de 3.500 de euro pentru olimpici, cu conditia sa lucreze 10 ani in tara, in cercetare
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca, a prezentat in sedinta de guvern de joi o nota prin care propune acordarea unor granturi de 3.500 de euro olimpicilor romani care au rezultate in competitiile internationale. In replica, tinerii spun ca trebuie imbunatatit sistemul, nu date premii de incurajare.

"In vederea cresterii competitivitatii in invatamantul superior si stabilirea tinerilor dotati in tara si totodata pentru intinerirea fortei de munca in societatea romaneasca, am venit cu o nota si apoi o sa venim cu reglementarea referitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii romani care au obtinut locul I, II, III la olimpiadele internationale si nationale.

E vorba de un grant de 3.500 de euro si pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale inca 5.000 de euro", a declarat Serban Valeca, la inceputul sedintei de guvern, conform Agerpres..

Ministrul a mai punctat faptul ca exista si o conditie pentru primirea grantului: beneficiarii sa urmeze o universitate si sa lucreze pana la 10 ani intr-o unitate de cercetare-dezvoltare-inovare in tara.

"Cred ca pentru stabilitatea acestor creiere in Romania o suma estimata maximala pentru anul 2017 - 2018 de 1.400.000 de euro - probabil ca nu se va ajunge aici, nu stiu daca toti vor ramane sa acceseze acest program - nu este un efort bugetar foarte mare pentru ministerul nostru si o sa supun aprobarii Guvernului acest lucru, urmand sa vin cu actul normativ", a explicat ministrul.

In replica, mai multi tineri contactati de ProTV au declarat ca nu aceasta este solutia pentru ca ei sa ramana in tara.

"Nu as sta pentru banii astia. Afara sumele sunt mult mai mari", a declarat unul.

"Eu as vrea sa fac ceva in Medicina la Londra, aici nu cred ca mi-ar permite tehnologia, deci nu", a declarat un altul.

Octavian Micu, cercetator gradul I in fizica, a explicat la ProTV de ce nu ar accepta propunerea facuta de Guvern.

"Nu mi se pare o masura buna, eu nu as accepta-o. Trebuie imbunatatit sistemul, nu date astfel de premii pentru incurajare. Plus ca nu ai de ce sa stai aici 10 ani de zile, mai ales daca vorbim de un tanar exceptional, cum sunt olimpicii", a explicat el.

Este a doua propunere prin care se incearca pastrarea in tara a tinerilor cu rezultate remarcabile la invatatura, dupa cea avansata de Academia Romana.

Citeste mai multe despre propunerea Academiei Romane:

Academia Romana: Absolventii de facultate sa fie obligati sa munceasca primii ani in tara, pe ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa dea granturi de 3.500 de euro pentru olimpici, cu conditia sa lucreze 10 ani in tara, in cercetare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grant olimpici guvern Grindeanu , #Stiri Educatie