Investitiile in cercetare si dezvoltare, afectate de criza

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 13:10
1427 citiri
Investitiile in cercetare si dezvoltare, afectate de criza
Sursa foto: qmagazine.ro

Investitiile efectuate de guverne si corporatii in cercetare si dezvoltare vor creste in acest an cu 2,7%, la 1.558 miliarde de dolari, incetinind semnificativ fata de avansul de 7,6% inregistrat anul trecut, din cauza situatiei economice dificile din Statele Unite si Europa.

Anul viitor, investitiile in activitati de cercetare si dezvoltare vor avansa cu 3,8%, potrivit estimarilor publicate luni de organizatia non-profit Battle Memorial Institute.

"Europa si SUA inca se lupta cu situatia economica. Deciziile privind cheltuielile de cercetare si dezvoltare se bazeaza de multe ori pe profit si marje de profit, astfel ca bugetele au intotdeauna de suferit in perioade mai dificile", a declarat pentru WSJ Martin Grueber, cercetator la institutul Battelle.

Topul Battelle privind investitiile in cercetare si dezvoltare este condus in continuare de Statele Unite. SUA, Europa si Japonia au dominat clasamentul in ultimii 40 de ani, insa China a venit rapid din urma, depasind recent Japonia.

China va depasi SUA in urmatorii 10 ani in ceea ce priveste investitiile in cercetare

Institutul Battelle estimeaza ca investitiile Chinei vor depasi in urmatorii 5 ani grupul celor 34 de economii europene incluse in studiu. De asemenea, China va egala SUA in urmatorii 10 ani, potrivit calculelor Battelle, care se bazeaza pe rata medie de crestere a investitiilor Chinei in cercetare si dezvoltare din ultimii 20 de ani, de 12-20%. Pentru SUA, rata medie de crestere a fost mai mica de jumatate fata de cea inregistrata de China.

Totodata, studiul subliniaza disparitia semnelor de intrebare legate de calitatea cercetarii efectuate in China, care s-a imbunatatit "dramatic" in ultimii 10 ani, spune Grueber.

Battelle anticipeaza ca investitiile in cercetare si dezvoltare din SUA vor creste usor anul viitor, la 465 miliarde de dolari, fata de 450 miliarde de dolari in acest an, dupa stagnare in 2012 si 2013. Aproximativ trei sferturi din cheltuielile prognozate pentru SUA reprezinta investitii ale sectorului privat.

Romania a iesit anul trecut din top 40 al tarilor cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare si dezvoltare, dupa ce s-a plasat cu un an inainte pe locul 37, cu investitii estimate la 1,8 miliarde de dolari, reprezentand 0,66% din PIB, potrivit datelor institutului Battelle.

#investitii cercetare, #tari cercetare, #China SUA cercetare , #Stiri Educatie