Miracolul de langa Gara Obor, un loc sfintit de un om. "Ce-am facut noi cu copiii acestia?"Interviu

Luni, 22 Mai 2017, ora 06:37
1346 citiri
Miracolul de langa Gara Obor, un loc sfintit de un om. "Ce-am facut noi cu copiii acestia?"Interviu
Foto: Facebook / Violeta Dascalu

In fata ei nu vezi dimineata siruri de masini demne de cel mai select salon auto si nici defilarea de tinute si telefoane mobile cel putin cat un salariu mediu pe economie fiecare. Vezi in schimb chipuri fericite de copii care intra cu drag pe poarta abia asteptand sa isi imbratiseze directoarea. Este ceea ce am vazut.

Pe poarta scolii Ferdinand I din Bucuresti, langa Gara Obor, unde un om a sfintit un loc, creand un miracol. Un miracol care nu ar trebui sa fie decat normalitatea Educatiei: clase moderne si prietenoase, metode revolutionare de predare, multe activitati extrascolare, de la sport si arte martiale, la matematica interactiva, dans, teatru, gradinarit chiar in gradina scolii si chiar arhitectura.

Cu nume parca predestinat, prof. Violeta Dascalu a transformat scoala de cartier, un loc fara sansa, cu multi elevi proveniti din medii defavorizate si abandon urias, intr-un autentic model de educatie in centrul caruia se afla nu programa, nu manualul, nici macar ambitiile parintelui, ci copilul, care trebuie sa se cunoasca si sa isi deschida aripile: "sa fie pregatiti ca in viata lor sa apara mereu lucruri spectaculoase, extraordinare, sa le primeasca, sa le intelegeaga, sa isi doreasca sa stie mai mult, sa faca fata".

Si, esential, Scoala Ferdinand este si una pentru parinti, aceia care chiar vor sa-si vada copiii impliniti si fericiti: "Daca ai un copil care deseneaza exceptional, lasa-l sa se duca la Tonita, nu-l trimite la Mihai Viteazul, ca-l distrugi".

Pentru meritele ei cu totul exceptionale, prof. Violeta Dascalu, directoarea acestei scoli cu adevarat de elita intr-un sens pe care Romania inca nici nu-l cunoaste, a primit anul acesta din partea Ambasadei SUA la Bucuresti premiul "Femei Curajoase" 2017.

Este Scoala Ferdinand una pentru elite? Ce fel de copii aveti aici?

O mare varietate de copii. Avem copii care nu pot lua peste cinci la evaluarea nationala si se duc la scoli profesionale. Sunt copii carora le place sa sape si sa care cu roaba in gradina scolii si stii ca vor fi buni meseriasi.

Sunt si copii pe care ne chinuim sa-i alfabetizam dupa scoala, cu fundatia Inocentii, uneori si parintii lor sunt analfabeti. Avem 15 copii in acest program, primesc si masa la pranz. Vin studenti la medicina si ii invata cum sa acorde primul ajutor. Iar progresul lor se vede.

Si avem copii care intra cu 9,90 la Mihai Viteazul, la Cantemir, la Iulia Hasdeu, la Vianu. Avem fosti elevi ai scolii noastre olimpici nationali si intern ...citeste mai departe despre "Miracolul de langa Gara Obor, un loc sfintit de un om. "Ce-am facut noi cu copiii acestia?"Interviu" pe Ziare.com

#Scoala Ferdinand Bucuresti, #Violeta Dascalu Scoala Ferdinand , #Stiri Educatie