Parinti, nu va imbatati cu apa rece! Pacaleala examenului de capacitate si mizeria de sub pres Interviu

Luni, 07 August 2017, ora 06:30
1356 citiri
Parinti, nu va imbatati cu apa rece! Pacaleala examenului de capacitate si mizeria de sub pres Interviu
Foto: Facebook/Marian Stas

Romania se va face bine in clipa in care va fi condusa de sefi de promotie adevarati, nu de repetenti si sfertodocti patetici, ca acum. Rezultatele examenelor nationale sufera de doua mari mistificari care ne pun in situatia de a ne fura singuri caciula si ii intoxica pe parinti si pe copii, avertizeaza Marian Stas, profesor de matematici aplicate in politici publice in programul de vara de la Harvard Kennedy School din SUA si presedinte al Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei.

"Mizeria ascunsa sub pres este ca din gimanziu copiii ies slab si foarte slab pregatiti la romana si matematica, pe bune. Si atunci fardam realitatea dand subiecte trivial de simple si bucurandu-ne ipocrit de falsele note mari", spune Marian Stas.

Profesorul Marian Stas il critica sever si pe presedintele Iohannis: "deocamdata presedintele tace, asurzitor. La 60% din durata mandatului, livrabilele palpabile, transformationale din teren pe care sa-si puna apasat semnatura sunt, cum spuneam, cvasi-nule".

Rezultatele evaluarii nationale de anul acesta par foarte bune. Creste nivelul invatamantului?

Sunt doua mistificari majore, concurente - demografia si continutul propriu-zis al evaluarii nationale. Prima mistificare e a procentelor: raportarea rezultatelor finale la numarul elevilor inscrisi, pierzand pe drum diferenta foarte mare pana la numarul elevilor scolarizati timp de opt ani, obligatoriu, cu finantarea statului roman.

Statistica raportata ipocrit este aceasta: 140.712 candidati prezenti, dintr-un total de 144.929 inscrisi. Unde este diferenta de 30.000 de elevi, de la cei 175.000 scolarizati, la cei 145.000 inscrisi?

Sub aspectul continutului, cel putin la matematica, sunt foarte multe exercitii si probleme foarte simple si foarte putine de dificultate aproape medie, nicidecum ridicata. Din 100 de puncte, cel putin 85-90 sunt foarte usor de obtinut: calculati 20 - 20:2...; sase caiete costa 30 de lei; trei caiete costa...; desenati un cub - si gata, 15 puncte in 10 secunde!Asta nu e examen serios de matematica de gimnaziu.

Pe cale de consecinta, inflatia notelor mari forteaza departajarea reala a mii/zeci de mii de elevi in 5-10 puncte din totalul de 100. De aici, mediile minime aberant de mari in liceele bune si foarte bune. Media minima 9,90, pe o scala de la 1 la 10?! Sa fim seriosi: ceva nu e in regula cu nivelul real de relevanta al acestei evaluari nationale.

Adica, pe romaneste, ne furam caciula, acceptand forma fara fond pe numele sau "e ...citeste mai departe despre "Parinti, nu va imbatati cu apa rece! Pacaleala examenului de capacitate si mizeria de sub pres Interviu" pe Ziare.com

#evaluare nationala bacalaureat titularizare, #Marian Stas expert educatie , #Stiri Educatie