Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

(P)

Sistemul educational din Romania

Sistemul educational din Romania


Datorita reformelor din sistemul educational, acesta trece de ani buni prin diverse schimbari, fiind in continua dezvoltare. Se implementeaza frecvent diverse metode de imbunatatire a acestuia, dar coform ultimelor sondaje ne situam la coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste eficienta invatamantului.

Marele dezavantaj il constituie faptul ca, spre deosebire de tarile vestice unde accentul este pus pe practica si dezvoltarea abilitatilor copiilor in diverse domenii, in tara noastra teoria are cel mai important rol, se memoreaza un volum mare de informatie.

Sunt si alte diferente cu privire la modul in care se desfasoara educatia in Romania, tocmai de aceea multe persoane aleg sa studieze in strainatate, chiar daca costul este de multe ori foarte ridicat.

Dorinta unui viitor stralucit, studiul la institutii de prestigiu si pregatirea temeinca de care au parte, sunt doar cateva dintre motivele invocate.

In ultimul timp, s-a observat o crestere a interesului tinerilor in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala, acestia dorind sa fie mereu intr-un progres continuu si o ascensiune in cariera.

Astfel, au aparut tot mai multe oferte de cursuri de calificare si pregatire, stagii de formare profesionala in diverse domenii, competitia fiind din ce in ce mai acerba. Acest lucru se reflecta in rezultatele obtinute la invatatmant, care sunt anual tot mai bune.

Absolventii sunt din ce in ce mai bine pregatiti, competitia fiind mult mai ridicata odata cu cerintele de angajare care au crescut si ele destul de mult, fiind tot mai exigente. Astfel, intre ei apare dorinta de afirmare, de cunoastere si de evolutie, fie ca vorbim de gimnaziu, liceu, sau mediul universitar.

De asemenea, diverse studii arata ca in Romania ofertele locurilor de munca au crescut si ele destul de simtitor in ultimii ani, fiind tot mai multe joburi disponibile pentru tinerii bine pregatiti in diverse domenii precum: it, constructii, telecomunicatii, arhitectura.

Contextul legislativ tot mai favorabil, datorat implicarii guvernului prin diverse masuri si legi, a condus la aparitia de noi investitori straini care au creat un cadru economic si social favorabil angajarii in tara noastra.

Astfel, intervine competitia in randul cursantilor, pentru a obtine note cat mai bune si pentru a putea participa la diverse internshipuri sau stagii de practica la diverse companii. Astfel, pentru un student, perioada sesiunii reprezinta cea mai grea etapa din cadrul studiilor, unde sunt testate cunostintele acumulate.

De multe ori, vorbim despre un volum mare de informatie care trebuie insusit si memorat, iar invatarea pe ultima suta de metri nu da cele mai bune rezultate. Aici intervin diverse metode eficiente pentru a invata, iar psihologii vin cu numeroase teorii in acest sens.

In principiu este vorba despre vointa si perseverenta, o persoana care este constiincioasa are sanse mult mai mari de reusita, in detrimentul uneia care da dovada de neseriozitate atunci cand vine vorba de invatat.

Chiar si perioada admiterii la facultate poate fi considerata una extrem de dificila datorita concurentei, multi dintre viitorii studenti se pregatesc cu mult timp inainte. Este un proces destul de stresant, care se poate transforma intr-o adevarata agonie pentru persoanele slab pregatite.

Astfel, ele apeleaza la diverse metode pentru a-si spori sansele de reusita din cadrul examinarilor, fie ca vorbim de metode traditionale de copiat: fituici, carti cu rezolvari ale subiectelor, sau de metode mult mai moderne si complexe de copiere: casti de copiat, pixuri cu ultraviolete care contin o cerneala speciala ce poate fi vizibila doar in lumina ultravioletelor, ceasuri inteligente, smartphone-uri.

Astfel, tentatia de a nu invata si de a apela la astfel de metode neortodoxe de a "trisa" un examen este mare, tot mai multe fiind site-urile de unde se pot procura astfel de dispozitive moderne.

Conform unui studiu, in anul 2016, topul cautarilor de pe internet cu privire la metodele de copiere la examen il reprezinta urmatorii termeni: casca copiat, dispozitive de copiat fara fir, sisteme de copiat nedetectabile.

De multe ori, tentativa de a copia la examen este considerata frauda si se pedepseste cu excluderea din examen, la care se adauga si alte sanctiuni.

In plus, marile centre de examinare folosesc aparatura speciala ce contine diverse sisteme de bruiaj a telefoanelor mobile si a device-urilor portabile, astfel incat cea mai buna si eficienta metoda de a trece un examen o constituie invatatul.

Acesta ofera numeroase beneficii pe termen lung intr-o societate aflata in continua dezvoltare.

Un comportament moral, corect si echilibrat cu siguranta constituie cheia succesului in viata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 7066 ori