Studiu: Copiii invata mai bine fara smartphone-uri si tablete

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:27
1938 citiri
Studiu: Copiii invata mai bine fara smartphone-uri si tablete
Foto: Homeward

Rezultate surprinzatoare au fost obtinute in urma unui studiu al cercetatorilor de la London School of Economics asupra efectului pe care tehnologia digitala il are asupra elevilor.

"Interzicerea telefoanelor mobile este egala cu suplimentarea orarului saptamanal cu o ora de studiu sau cu cinci zile adaugate unui an scolar", arata cercetatorii Richard Murphy si Louis-Philippe Beland in studiul citat de canalul CNN.

Sistemul clasic, mai performant

Cei doi cercetatori au verificat modul in care 91 de scoli din Marea Britanie si-au adaptat politica interna privind accesul elevilor la cursuri cu telefoane mobile si tablete.

Datele obtinute din scolile care au limitat folosirea dispozitivelor digitale de catre elevi au fost comparate cu cele din baza de date a testelor nationale sustinute de elevii cu varsta pana la 16 ani.

In scolile unde smartphone-urile au fost interzise, rezultatele au fost cu 6,4% mai bune decat in celalalte unitati de invatamant.

Impactul s-a vazut cel mai bine in randul elevilor slab pregatiti, acestia obtinand calificative cu 14% mai bune decat in scolile care nu au interzis gadgeturile in salile de curs.

"Rezultatele arata ca elevii mediocri si slab pregatiti pot fi distrasi de smartphone-uri in timpul cursurilor, in timp ce elevii performanti nu sunt influentati de aceste dispozitive", sustin cei doi cercetatori.

Subiect exploziv

Folosirea telefoanelor mobile in scoli este un subiect exploziv in orice colt al lumii, cu parintii motivand inzestrarea odraslelor cu smartphone prin nevoia de a tine legatura cu ei, in timp ce profesorii se plang de intreruperea orelor.

Murphy si Beland sustin ca nu incearca sa demonstreze prin studiul lor ca telefoanele mobile si alte dispozitive nu pot fi folosite in procesul educational.

"Exista, totusi, un risc destul de mare ca elevii sa se lase distrasi de aplicatiile prezente pe aceste dispozitive digitale: trimiterea de mesaje, jocuri sau conectarea la retelele de socializare", au mentionat cei doi cercetatori.

In martie, primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a ridicat interdictia veche de un deceniu privind folosirea telefoanelor mobile in scoli, lasand fiecarei institutii dreptul de a-si face regulamentul intern.

Cei doi economisti care au desfasurat studiul din scolile britanice sustin ca masura ar putea accentua diferentele din sistemul de invatamant public din metropola americana.

#interdictie smartphone scoli, #rezultate teste nationale, #gadgeturi digitale invatamant , #Stiri Educatie