Lazea: Universitatile de stat ar putea aloca locuri studentilor de la sat

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 14:26
3436 citiri
Lazea: Universitatile de stat ar putea aloca locuri studentilor de la sat

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri ca fiecare universitate de stat ar putea aloca 10% din locuri gratuit printr-un program "Fiii satului", cu conditia ca absolventii sa se intoarca in mediul rural sa profeseze, pentru a spori calitatea sistemului sanitar sau de invatamant.

"Romania are o rezerva formidabila prin forta de munca de la tara, circa o treime din populatie care nu produce aproape nimic. Calitatea educatiei si a capitalului uman de acolo lasa foarte mult de dorit", a mentionat Lazea.

Economistul-sef al BNR a subliniat ca sistemul de "repartitie obligatorie" pentru profesori si pentru medici la tara nu mai este dorit dupa 1989, motiv pentru care populatia din mediul rural beneficiaza numai de "ramasite de sistem de invatamant de calitate, de ramasite de sistem de sanatate de calitate".

"Propunerea mea concreta la acest capitol este urmatoarea, ca fiecare universitate de stat sa aloce in mod gratuit 10% anual din locurile sale pentru un asa-numit program "Fiii satului" sau "Fiii comunei", ca sa fie alocate direct catre cei care provin din mediul rural, cu conditia ca acestia sa se intoarca si sa profeseze acolo, ca profesori, ca medici, ca avocati, ca orice altceva, iar daca nu respecta acest lucru sa fie obligati sa plateasca scolarizarea. Asta, in conditiile in care sistemul de repartitie automata nu mai este dorit de nimeni", a mai spus Lazea.

#universitate stat, #program loc gratuit universitate , #Taxe facultati