Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa a gaurit serios buzunarele investitorilor

Bursa a gaurit serios buzunarele investitorilor
Bursa a pierdut aproape 4 miliarde din capitalizare, in circa patru luni de scadere (10 februarie - 9 iunie), ajungand la nivelul din primele sedinte ale acestui an.Aceasta este una din cele mai negre perioade ale Bursei de Valori din ultimii sase ani. La finele sedintei de vineri, capitalizarea bursiera era de 16,38 miliarde de euro, comparativ cu 20,35 miliarde de euro, care a fost maximul istoric atins pe 10 februarie. Ziarul Financiar
Numai in ultima saptamana, Bursa de Valori Bucuresti si-a diminuat capitalizarea cu peste o jumatate de miliard de dolari, cele mai pronuntate scaderi de cotatie fiind inregistrate de cele 5 SIF-uri. Incertitudinile legislative, nesiguranta la nivelul conducerii dar si scadentele unor inginerii financiare dubioase din trecut au transformat reginele pietei de capital din perioada 2004-2005 in gauri negre financiare.

Scaderile Bursei romanesti au fost determinate, in egala masura, si de prabusirea pietelor de capital externe. Majorarea ratelor dobanzilor, atat de catre organismele financiare americane cat si de catre cele europene, a facut ca plasamentele in actiuni sa fie mai putin atractive, investitorii recurgand la lichidarea masiva a pozitiilor.

O raza de speranta: listarea societatilor de utilitati

Societatile din sectorul utilitatilor avute in vedere pentru a fi listate la BVB sunt: Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord, iar listarea respectivelor companii prezinta o importanta deosebita pentru piata de capital romaneasca, prin marimea si specificul activitatii acestora putandu-se constitui repere de pret pentru restul pietei. Certitudinea privind "afacerea" companiilor respective, precum si o oarecare previzibilitate a evolutiei acestei "afaceri" pot genera un interes sporit din partea unor investitori, si anume a acelora care urmaresc o oarecare previzibilitate a investitiei realizate, interesul lor putandu-se materializa intr-o intrare a capitalurilor straine pe actiunile respectivelor societati. Romania Libera

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 909 ori