Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea capitalizarii bursiere in urma listarii utilitatilor

Cresterea capitalizarii bursiere in urma listarii utilitatilor
Comentariu realizat de Laurentiu Rosoiu A- Departamentul de analiza SSIF Active International.Listarea societatilor din sectorul utilitatilor la cota Bursei de Valori Bucuresti, pare a fi din ce in ce mai aproape de finalizare, putand spera ca in cea de-a doua parte a anului viitor sa avem pe piata de capital romaneasca cel putin doua din cel 5 companii avute in vedere de guvern pentru a fi listate in urma unei oferte publice initiale (IPO)
Prin Hotararea de Guvern nr. 184 din 9 Martie 2005, publicata in MOF nr 255 din 28 martie2005, Guvernul, cu semnatura a 3 dintre reprezentanti ( Popescu Tariceanu, Codrut Seres, si Ministrul de Finante Ionut Popescu ) , s-a aprobat strategia de accelerare a privatizarii si de atragere a investitiilor pentru agentii economici din portofoliul MEC.

Actul respectiv este destul de amplu, facand referire la strategiile de privatizare adopatate pentru o mare parte din societatile din portofoliul MEC, fiind cuprinse o larga varietate de domenii, insa pentru moment ne vom opri doar la societatile din domeniul A"utilitatilorA" pentru care se urmareste listarea pe bursa, societati care sunt in ultima vreme in atentia parcipantilor la piata.

Societatile din sectorul utilitatilor avute in vedere pentru a fi listate la cota Bursei de Valori Bucuresti sunt:
-CN TRANSELECTRICA SA
-SN TRANSGAZ SA
-SN ROMGAZ SA
-SC FDFEE ELECTRICA TRANSILVANIA NORD SA
-SC FDFEE ELECTRICA MUNTENIA NORD SA

Listarea respectivelor companii prezinta o importanta deosebita pentru piata de capital romaneasca, prin marimea si specificul activitatii acestora putandu-se constitui in ancore / repere de pret pentru restul pietei;
Certitudinea privind A"afacereaA" companiilor respective, precum si o oarecare previzibilitate a evolutiei acestei A"afaceriA" poate genera un interes sporit din partea unor investitori, adica acei investitori care urmaresc o oarecare previzibilitate a investitiei realizate, interesul acestora putandu-se materializa intr-o intrare a capitalurilor straine pe actiunile respectivelor societati.
Toate elementele de mai sus duc la realizarea unui obiectiv demult urmarit de actorii pietei bursiere, si anume cresterea capitalizarii pietei, ducand piata de capital romaneasca, din acest punct de vedere catre nivelul burselor din regiune, sau chiar peste.

Pentru toate companiile in cauza, se urmareste vanzarea unui pachet de actiuni catre un investitor strategic, urmand a se realiza o majorare de capital social, in cadrul careia investitorul strategic sa ajunga la 51% din capitalul social, iar intre 5% si 15% din capitalul social sa fie oferit spre subscriere publica in cadrul unei Oferte Publice Initiale realizate prin sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti

Dintre companiile mai sus amintite, CN TRANSELECTRICA SA si SN TRANSGAZ SA sunt la momentul de fata, intr-un stadiu destul de avansat in procedura de listare, ambele avand deja incheiate contractele cu societatile de investitii financiare in vederea asigurarii consultantei pentru listare ( astfel ING Securities va asigura consultanta pentru listarea TRANSGAZ, iar consortiul format din Alpha Finance Romania, Riffeisen Capital Investments si BRD Securities, va asigura consultanta pentru CN TRANSELECTRICA SA) in ambele cazuri urmand in viitorul apropiat, a fi finalizate demersurile in vederea obtinerii autorizatiilor din partea CNVM;
Restul societatilor fiind deocamdata intr-un con de umbra, neexistand informatii clare despre stadiul demersurilor realizate in acest sens.

In ceea ce priveste CN TRANSELECTRICA SA, dat fiind faptul ca este in stadiul cel mai avansat in procedura de listare, se impun urmatoarele precizari:
Compania este operatorul de transport si de sistem, in acceptiunea reglementarilor Uniunii Europene al energiei, si a luat nastere in august 2000 in urma splitarii fostei Companii Nationale de Energie (CONEL) in patru entitati - Transelectrica, Termoelectrica (producator de energie in termocentrale), Hidroelectrica (producator de energie in hidrocentrale) si Electrica (compania de distributie si furnizare a energiei electrice).
Dintre cele patru "mostenitoare" ale CONEL, Transelectrica a avut o evolutie constanta si este singura care a raportat profit net in fiecare an de functionare.

TRANSELECTRICA este compania care asigura functionarea in conditii de siguranta a intregului sistem energetic romanesc si interconectarea cu UCTE (sistemul de transport din Uniunea Europeana). Compania, detinuta integral de catre stat, investeste anual in medie 150 - 180 mil. euro pentru modernizarea infrastructurii.
In plus, Transelectrica se apropie de final cu programul de extindere a infrastructurii de fibra optica la nivel national, intentia sa fiind de a intra in viitorul apropiat pe piata telecomunicatiilor.

CN TRANSELECTRICA SA are un capital social de peste 6.595 miliarde ROL impartit in 65.968.079 actiuni cu valoarea nominala de 100.000 ROL.
Transelectrica este implicata indirect in masurile de reparare a prejudiciilor create de statul roman in perioada regimului comunist, atat prin despagubirile prin alocarea directa de actiuni in baza Legii 10/2001 cat si prin despagubirile prin Fondul Proprietatea, astfel:
- Pe legea 10/2001: statul, prin MEC-OPSPI, va aloca direct persoanelor indreptatite actiuni la Transelectrica, in acest scop rezervandu-se o cota de 5% din capitalul social, conform strategiei de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici aflati in portofoliul MEC, pentru anul 2005 A- aprobata prin HG 184/2005;
- Prin Fondul Proprietatea: la constituirea capitalului Fondului, statul, prin MEC-OPSPI, va transfera 15% din participatia sa la Transelectrica catre Fond A- conform Anexei Titlului VII din Legea 247/2005.
Ca o concluzie, putem spune ca free-float-ul Transelectrica va atinge, conform legislatiei in vigoare, aproximativ 30% din capitalul social (10% IPO, 5% Legea 10/2001 si 15% Fondul Proprietatea).
Insa, in legatura cu nivelul free-floatului, pe termen scurt, este util a avea in vedere si faptul ca pana la desemnarea societatii de administrare a Fondului, acesta va fi administrat de Ministerul Finantelor Publice si, in plus, statul va ramane actionar in Fond pana la finalizarea masurilor de despagubire prin actiuni la acesta.

Pentru o comparatie sumara, SNP are un capital social de 56.000 miliarde ROL, si un free float mai mic de 10% conform ultimelor date, RRC are un capital social de aproximativ 21.000 miliarde ROL, iar OIL un capital social de 582 miliarde ROL si un free float de aproximativ 26%.

Pentru anul 2004 CN Transelectrica SA a realizat, conform datelor existente, un profit de aproximativ 11,5 milioane EURO la o cifra de afaceri de aproxiamtiv 246,7 milioane EURO, ceea ce ar insemna o rata a profitului de peste 4% ( la aceeasi perioada OIL realiza o rata a profitului de 4.9%, RRC de numai 0.67%, iar SNP incheia exercitiul financiar cu pierderi)


Luand in calcul datele disponibile la acest moment, putem face o evaluare sumara a actiunilor TRANSELECTRICA, prin prisma interesului pentru investitori, urmarind calculul aportului pe care l-ar putea avea la capitalizarea bursiera.



Unde profitul pe actiune l-am calculat luand in consideratie profitul realizat in anul 2004, si am luat un PER de 19, valoare apropiata de PER-ul calculat pentru SNP ( 19,8), putand merge pe ideea unei oarecari asemanari intre specificul activitatii celor doua companii, si pozitia / situarea acestora fata de companiile din acelasi grup / sector de activitate.

Realizand calculul si pe baza altor indicatori, ajungem la un rezultat usor mai mare pentru indicatorul pret / actiune.



In acest caz am luat in calcul o valoare a indicatorului A"gradul de evaluare a afacerii de catre investitoriA" de 0,8 folosind o valoare sub media sectorului petrolier, format din companiile listate pe bursa ( SNP, RRC, OIL ) , dat fiind ca pentru inceput investitorii ar putea manifesta o oarecare reticenta in achizitia titlurilor respective, pe fondul lipsei unui istoric de tranzactionare, si in plus aceasta medie nu cuprinde si valorile companiilor care nu au realizat profit.

Prin urmare, in urma acestui calcul sumar, putem aprecia capitalizarea bursiera a companiei TRANSELECTRICA ca avand o valoare cuprinsa intre 200 milioane EURO si 300 milioane EURO, valoarea respectiva putand fi insa depasita cu usurinta, daca compania va reusi sa-si puna in valoare potentialul.

Pentru anul 2005, compania estimeaza o cifra de afaceri de 373 milioane EURO, si un profit de 16 milioane EURO.
Deasemeni, pentru realizarea unei comparatii sumare, la 30.09.2005, SNP raporteaza o cifra de afaceri de peste 2 miliarde EURO, si un profit de peste 390 milioane EURO, RRC are o CA de peste 1.2 miliarde EURO, si un profit de peste 113 milioane EURO, in timp ce OIL realizeaza o cifra de afaceri de aproximativ 27,5 milioane EURO si un profit de 3,4 milioane EURO.

Este dificil de realizat o analiza mai complexa in acest moment, insa potentialul societatii poate fi banuit luand in calcul pozitia acesteia in S-E Europei, importanta pentru sistemul energetic national, intentia de extindere a activitatii de servicii de comunicatii, si nu in ultimul rand ratele de crestere a cifrei de afaceri A- 1,51% si profitului A- 1,43% ( luand in calcul valorile din bugetul previzionat / estimat ), rate care sunt foarte apropiate ca valori de ratele de crestere a companiilor listate.

O alta societate care prezinta importanta pentru actorii pietei bursiere la acest moment este SN TRANSGAZ SA;
Importanta este data in primul rand de faptul ca se afla intr-un stadiu avansat al procedurii de listare, dar in aceeasi masura prezinta importanta prin prisma aportului adus la cresterea capitalizarii bursiere, si prin faptul ca si din aceasta societate, MEC are rezervat o cota din capitalul social pentru despagubiri in baza Legii 10/2001;
Prin urmare free float-ul de aproximativ 15% din actiuni poate fi si in acest caz un argument solid care sa sustina cresterea atractivitatii pentru investitori.

Conform datelor ce au putut fi gasite, pentru anul 2004, compania Transgaz a obtinut anul trecut un profit de 179 milioane lei (44,1 milioane euro la cursul mediu anuntat de BNR pentru anul 2004, de 4,0532 lei pe euro), raportat la o cifra de afaceri de 772,2 milioane lei (190,5 milioane euro).



In acest caz am considerat un PER de 8 pentru actiunile companiei, PER ce poate fi considerat acceptabil pentru piata noastra; Evident ca respectiva valoare poate fi influentata de o multime de factori; Valoarea putand fi semnificativ mai mare, dat fiind valorile PER-urilor de peste 10 intalnit la mare parte din actiunile listate in prezent pe piata.
Am ajuns insa la aceasta valoare, in incercarea de a merge pe valori minime, asa incat sa tindem catre o valoare minima de piata.
Plecand de la acest PER ajungem la un pret de piata de aproximativ 158.000 ROL, in conditiile in care valoarea nominala a actiunii este de 100.000 ROL.
Mergand in continuare pe aceasta modalitate de calcul, capitalizarea bursiera a companiei TRANSGAZ se poate situa peste 300 milioane EURO, unde am luat o valoare de aproximativ 36.000 ROL pentru un EURO.

Ministerul Economiei si Comertului detine 100% din capitalul social al firmei, situat in jurul valorii de 103,7 milioane lei. Transgaz administreaza o infrastructura cu o capacitate de transport de circa 40 de miliarde metri cubi pe an, din care peste 11.000 de kilometri sunt magistrale de transport.

Cea de-a doua societate din sectorul gazelor naturale, avuta in vedere pentru listare pe piata de capital romaneasca, este Societatea Nationala de Gaze Naturale A"RomgazA" A- SA, in cazul careia se doreste vanzarea a 51% din actiuni unui investitor strategic, si realizarea unei oferte publice initiale, pentru maxim 15% din actiunile societatii, care sa fie subscrisa prin piata de capital,

Societatea desfasoara activitati de cercetare geologica, proiectare si inginerie tehnologica, productie de gaze naturale, inmagazinare subterana a gazelor naturale, activitati de import si comercializare a acestora.

De retinut ca detine peste 3600 sonde productive, 5 depozite subterane de inmagazinare cu o capacitate de 2550 milioane metri cubi, peste 1900 Km de conducte de aductie si peste 1240 Km conducte colectoare, adica o infrastructura solida pentru activitatea specifica.

Dincolo de actiunile care vor ajunge in piata ca urmare a majorarii de capital social,si in cazul acestei companii,ca si in cazul TRANSELECTRICA si TRANSGAZ, o parte din actiunile din portofoliul MEC vor fi rezervate pentru procesul de privatizare prin restituire, in aplicarea Legii 10/2001, privind propietarii deposedati abuziv;
Prin urmare si in cazul acestei societati, free float-ul va creste semnificativ, atragand consecintele pozitive amintite si in cazul celorlalte companii.
Din pacate datele privind stadiul demersurilor realizate pentru listarea societatii lipsesc, fiind deci usor de banuit ca listarea va intarzia mult peste termenul vehiculat initial ( a doua parte a anului 2006).

Se impune totusi si in acest caz estimarea unei valori pentru capitalizarea bursiera, fiind necesara estimarea impactului / aportului listarii companiilor din sectorul utilitatilor asupra capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti.

SNGN Romgaz SA are un capital social de 3.826 mld rol, impartit in 38.268.692 actiuni cu valoarea nominala de 100.000 rol.
Cifra de afaceri a societatii la data de 31.12.2004 fiind de 18.000.915.186 mii rol, avand un numar de 5.482 angajati la data de 31.03.2005.
Deasemeni, pentru a putea aseza compania intre celelalte companii din domeniu,putem face o comparatie cu aceleasi companii din sectorul resurselor energetice listate deja la cota bursei, SNP, RRC, OIL, pentru care am prezentat deja cifrele respective mai sus.

Si in cazul acestei companii putem miza pe un aport de aproximativ 150 milioane EURO, pe baza unui calcul simplist:



In acest caz, lipsindu-ne datele privind profitul realizat de companie penrtu anul 2004, am luat in calcul o rata de profit calculata la cifra de afaceri, de 1,5%, o rata de profit minima pentru o companie ce activeaza intr-un sector atat de important al economiei;
Am ajuns astfel la un profit de aproximativ 7,5 milioane EURO, de unde, luand in calcul un PER de 19, ajungem la o valoare de aproximativ 134.000 rol pe actiune, ceea ce duce la valoarea amintita pentru indicatorul A"capitalizare bursieraA"

De departe insa, cele mai spectaculoase privatizari au fost realizate in ultimul an in sectorul distributiei energiei electrice, pentru ca, nu mai putin de 4 societati din cele 8 avute in vedere penru privatizare, fiind deja finalizate procedurile de transfer catre investitorul strategic.

Pentru Bursa de Valori Bucuresti, pezinta o importata deosebita acest sector prin prisma faptului ca 2 dintre filialele de distributie a energiei electrice sunt avute in vedere pentru a fi listate la Bursa de Valori Bucuresti;
Avem in vedere aici ELECTRICA MUNTENIA NORD si ELECTRICA TRANSILVANIA NORD, fiecare dintre acestea fiind importante prin cota de piata detinuta, reflectata de numarul de clienti din protofoliu.

Avem mai jos o sistematizare a pozitiei celor 8 companii de transport al energiei electrice, ca numar de clienti, vanzari realizate, precum si, acolo unde a fost cazul, cumparatorul si suma platita pentru pachetul de 51%.



Pe baza datelor mai sus prezentate, putem face o estimare, desi cu un grad nu foarte ridicat de acuratete, a valorii de piata a companiilor ce urmeaza a fi listate pe bursa.
Plecand de la o medie a pretului platit de catre investitorul strategic pentru fiecare client al companiei in care a preluat 51% din actiuni, medie care are valoarea de 166.04 EURO, si luand in calcul si o medie a pretului platit de catre investitorii strategici pentru fiecare MWh vandut de compania in care a devenit actionar majoritar ( de 43,26 EURO ), putem estima o valoare cuprinsa intre 172 A- 183 milioane EURO, pentru ELECTRICA TRANSILVANIA NORD, si o valoare cuprinsa intre 205 A- 250 milioane EURO, pentru ELECTRICA MUNTENIA NORD.

Dat fiind pretul platit de investitorii strategici pentru preluare pachetelor de 51% din actiunile companiilor avute in vedere mai sus, putem lua aceasta valoare ca fiind valoarea de piata a companiilor respective.
In lipsa unui reper bursier, valoarea respectiva poate fi luata in calcul ca un echivalent al valorii pentru capitalizarea bursiera.

Prin urmare, cele 2 companii din sectorul transportului de energie electrica, pot avea un aport de peste 400 milioane EURO la capitalizarea bursiera, asa cum se poate observa din tabelul de mai jos.



Prin urmare, cele 5 societati din sectorul utilitatilor, pot aduce un plus de peste 1 miliard de EURO, la valoarea capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti.
Pozitia Bursei de Valori Bucuresti dupa valoarea capitalizarii bursiere poate fi stabilita daca avem in vedere capitalizarii burselor din Europa Centrala si de Sud-Est, valorile respective, fiind valorile aproximative inregistrate la sfarsitul lunii Octombrie, inceputul lunii Septembrie, astfel:



Daca avem in vedere si proiectul privind listarea Fondului Proprietatea, despre care se vehiculeaza ca ar putea creste capitalizarea bursiera a BVB cu inca cel putin 4 miliarde EURO, putem spera ca in viitorul nu foarte indepartat, Bursa de Valori Bucuresti, sa se poata inscrie in A"plutonul conducatorA" al acestui clasament, reprezentat in acest moment de Polonia, Cehia si Ungaria.


Laurentiu Rosoiu

SSIF ACTIVE INTERNATIONAL SA




B-dul Pierre de Coubertin nr. 3-5

Tel: 307.60.20

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1268 ori