Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Electrica ar putea ramane actionar majoritar la ultimele trei distributii

Electrica ar putea ramane actionar majoritar la ultimele trei distributii
Electrica ar putea pastra controlul la ultimele trei distributii de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Nicolae Coroiu.Potrivit lui Coroiu, exista mai multe ipoteze de lucru privind privatizarea celor trei distributii, printre acestea numarandu-se si vanzarea la pachet.
"Asteptam ca in septembrie consultantul statului, consortiul condus de Rostchild, sa ne prezinte strategia de privatizare pentru cele trei Electrica", a adaugat Coroiu. El a mai afirmat ca ultimele trei distributii vor fi lansate la privatizare la inceputul anului viitor.

In conditiile in care un investitor privat va fi actionarul majoritar al celor trei companii sau vor exista trei actionari care vor controla filialele neprivatizate, Electrica nu vrea sa demareze procesul de separare a distributiei de furnizare. "Poate ca investitorul are un alt model de separare a distributiei, daca noi ii infiintam doua companii separate, poate nu-i va placea ce am facut si va face investitii suplimentare pentru ca societatile rezultate sa arate asa cum vrea el", a explicat reprezentantul Electrica.

Potrivit acestuia, daca privatizarea Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord nu va fi finalizata pana la 1 iulie 2007, Romania va cere si va obtine, cel mai probabil, de la Comisia Europeana, o amanare prin derogare de la directiva.

Directivele Uniunii Europene prevad ca, de la 1 iulie 2007, toate companiile care distribuie electricitate sa-si separe activitatea de distributie de cea de furnizare.

Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi scoase la privatizare anul viitor, a declarat recent pentru NewsIn ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"Pentru cele trei Electrica neprivatizate asteptam raportul consultantului Rothschild ca sa ne spuna ce facem cu ele. Nu ne grabim sa privatizam cele trei filiale pentru ca avem in momentul de fata competitie in piata. Sunt trei companii private ENEL, E.ON si CEZ care trebuie sa demonstreze ca privatii pot sa faca mai mult decat statul", a spus ministrul.

Statul a vandut pana acum cinci din cele opt societati Electrica, cea mai buna privatizarea fiind, din perspectiva pretului, vanzarea pachetului majoritar la Electrica Muntentia Sud. Pretul obtinut la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud, peste 800 de milioane de euro, va duce la o scumpire a celorlalte trei distributii de energie electrica aflate inca in portofoliul statului, declara la inceputul lunii iunie pentru agentia NewsIn analistul Jean Constantinescu.

Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost privatizate primele, fiind preluate de catre concernul italian la pretul total de 127,47 milioane de euro.

Electrica Oltenia si Electrica Moldova au fost privatizate simultan, de companii din state diferite. Prima a fost preluata de compania ceha CEZ, contra sumei totale de 166,4 milioane de euro.

Electrica Moldova a intrat in grupul integrat al companiei germane E.ON. Aceasta a ajuns sa detina in schimbul a 100 milioane de euro un pachet de 51% din actiunile Electrica Moldova, achitand 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni si operand apoi o majorare de capital social.


Bloombiz
si


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 914 ori